Hallo, ik zit ongeveer in de zelfde situatie. Het verschilt per gemeente of ze de interingsnorm willen hanteren zoals in Amsterdam.
Als één van de ouders overlijd heb je al aanspraak op je kindsdeel.Je doet er dan goed aan dit meteen te melden anders gaan gemeenten terugvorderen zonder die interingsnorm te hanteren en alles boven het vrijgestelde eigen vermogen terug te vorderen.
In de bijstand ben je als er vermogen is van de overledenen altijd verplicht je kindsdeel te aanvaarden. En ja klinkt mooi maar je weet nooit wanneer je dood gaat mijn moeder stond al onder bewind vanwege dementie dus weinig mogelijk.
groetjes Ria
Als je de bijstand bruto terug moet betalen dan kan je dit als negatief inkomen opgeven. Je hebt dan recht op teruggave van de loonbelasting. Je hebt dan immers meer terug moeten betalen dan je (netto) aan bijstand hebt ontvangen. Deze teruggave mag je houden.
Als het goed is zou je over de jaren die je terug moet betalen later een negatief inkomen op je jaaropgave zien staan. Daarover kan je dan het jaar erop loonbelasting terugvragen.
Als je netto hebt moeten terugbetalen valt er dacht ik weinig te verrekenen met de belasting.
Groet Petra
]]>Beste Mar,
Officieel zou je dat moeten melden.
Bij aanvang van de bijstand wordt vastgesteld of je “vermogen” hebt. Er geldt een maximale vermogensvrijstelling ( in 2022 is dat 6505,- voor een alleenstaande. Is je vermogen bij aanvang van de bijstand minder dan dat bedrag dan mag je nog wat geld ontvangen (en houden) zolang de maximale vrijstelling niet overschreden wordt.
Bij een erfenis moet je er wel rekening mee houden dat hierbij de maximale vrijstelling geldt op het moment waarop de ‘aanspraak’ ontstond. Dus de datum waarop degene overleed waarvan je erft.
Is iemand b.v in 2021 overleden dan geldt de max. vrijstelling die in dat jaar gold.
De vraag is of iemand erachter zou komen als je niets meldt en het onderhands contant aan je betaald zou worden..
Dat is dan wel een risico wat je neemt want de straffen en boetes op het schenden van de inlichtingenplicht zijn niet mals.
Mocht je nou (evt even navragen) bij aanvang van je bijstand over minder dan de maximale vrijstelling beschikt hebben, dan hoef je niets te vrezen en mag
tot die max. je erfenisje gewoon houden. Wel melden!
Mocht je in dat geval iets anders wijsgemaakt worden dan zitten zij fout.
Groet, Petra
]]>Ik heb ook even een dingetje met bijstandsuitkering en erfenis.
Ik krijg een erfenis van verre familie, €537, ik heb een bijstandsuitkering en zou dit dan als vermogen mogen houden?
Komen ze er überhaupt achter dat je een erfenis krijgt? Hebben zij inzage? als je dit op iemand anders z’n rekening laat storten?
Het zou ergens ook een mooie aanvulling zijn voor de energie rekening!
Kan iemand me hier meer duidelijkheid over geven?
Vergeet dat citaat even. Haal diep adem en laat bovenstaande conversatie rustig bezinken.
Als jou in je bijstandsperiode geen erfenis toe viel (zie betekenis ‘aanspraak’) is er niets aan de hand.
Sterkte, keep us posted!
Petra
]]>Die meldplicht geldt alleen als er tijdens je bijstand een aanspraak ontstond op een erfenis.
Het lijkt misschien wat verwarrend allemaal.
Checklist:
Is er tijdens je bijstandsperiode iemand overleden waar jij van zou gaan erven, dan had je dat moeten melden (ook al zou dat geld misschien pas na 30 jaar daadwerkelijk aan je uitbetaald worden.
De aanspraak op die erfenis was dan ontstaan op het moment van overlijden van erflater. Niet op het moment dat ie daadwerkelijk wordt uitbetaald.
Overlijdt erflater op een moment dat je geen bijstand ontving dan is er geen meldplicht.
Het gaat om inkomen of vermogen dat jou toe zou vallen ten tijde van het ontvangen van een bijstandsuitkering.
Dus: valt de datum van overlijden (het moment waarop de aanspraak ontstond) samen met het ontvangen van een bijstandsuitkering, slechts dan had je dat moeten melden.
Je kan alleen een boete krijgen als je tijdens je bijstandsperiode verzwegen hebt dat je aanspraak had op een erfenis. (Aanspraak ontstaat niet doordat je in een testament genoemd wordt als belanghebbende maar pas op het moment van overlijden).
Simpel voorbeeld: als ik van 1980 tot 1990 een uitkering had en mijn moeder overleed in 1995 dan is er voor mij geen plicht om die erfenis bij de sociale dienst te melden en hoef ik die uitkering niet terug te betalen. Snappie?
Het is lastige materie. Vraag gerust verder, Is zal zo goed mogelijk antwoord geven voor zover mijn kennis reikt.
Groet Petra
]]>