1 op de 3 uitstromers uit de bijstand, heeft na 5 jaar weer uitkering

Een groot deel van de uitstromers uit de bijstand, meldt zich na enige tijd weer bij de gemeente. Na vijf jaar heeft een derde deel van de uitstromers weer een bijstandsuitkering. Dit blijkt uit onderzoek van Divosa: de vereniging van directeuren van de gemeentelijke sociale diensten.

Onderzoek naar uitstroom en herinstroom bijstand

Divosa heeft onderzoek gedaan naar de uitstroom en herinstroom in de bijstand en het onderzoek is uitgevoerd op basis van cijfers van 180 gemeenten. Uit dit onderzoek bleek dat 14 procent van de uitstromers na een half jaar weer bij de gemeente aanklopt voor een bijstandsuitkering. Na een jaar is dat percentage gestegen naar 20 procent. Na vijf jaar stabiliseert dat percentage zich op 35 procent. Anders gezegd: 1 op de 3 personen van de uitstromers uit de bijstand, heeft na een 5 jaar weer een bijstandsuitkering. De reden dat deze groep opnieuw bij de gemeente aanklopt, is omdat de baan tijdelijk was of omdat ze om een andere reden toch nog recht hebben op een uitkering.


Uitstroom uit de bijstand

De belangrijkste reden dat mensen de bijstand verlaten is het omdat ze een baan hebben gevonden. Ook gebeurt het dat mensen geen bijstand meer krijgen en dus uitstromen, omdat de gemeente de regels omtrent de bijstand handhaaft . Zo worden uitkeringen beëindigd door een te lang verblijf in het buitenland of doordat de bijstandsgerechtigde niet meewerkt aan re-integratie

Wie zijn de uitstromers uit de bijstand

De groep uitstromers uit de bijstand omdat ze werk hebben gevonden, heeft een grotere kans dan gemiddeld om uit de bijstand blijven. Daarnaast geldt dat hoe langer iemand in de bijstand zit, hoe moeilijker het is om uit de bijstand te blijven. Het is dan lastig om weer aan het werk te gaan.

Jongeren tot 27 jaar hebben, zeker in de eerste twee jaar na uitstroom, de grootste kans op duurzame uitstroom. Na vijf jaar worden de verschillen tussen leeftijdscategorieën een stuk kleiner. Vrouwen die uit de bijstand stromen, kloppen minder vaak opnieuw bij de gemeente aan dan mannen. Mogelijk wordt dit veroorzaakt omdat mannen vaker uitstromen dan vrouwen. Daarmee is de kans op herinstroom onder mannen groter. Ook zijn er verschillen tussen gemeenten. De regionale arbeidsmarkt is namelijk van invloed. Is er in de buurt bijvoorbeeld veel flexwerk, dan komen mensen doorgaans makkelijker aan een baan.

uitstromers uit de bijstand
1 op de 3 uitstromers uit de bijstand, heeft na 5 jaar weer voor een bijstandsuitkering. Bron afbeelding: SVG versie door Bouwe Brouwer [Publiek domein], via Wikimedia Commons

Advies ter voorkoming herinstroom in bijstand

Divosa adviseert om vrij lang nazorg in te zetten. Die nazorg moet zich dan met name te richten op de groep mensen die na lange tijd in een uitkering te hebben gezeten, aan het werk zijn gegaan. Daar is de kans op herinstroom het grootst. Ook adviseert Divosa om de begeleiding te verduurzamen, omdat de meeste mensen met een tijdelijk contract uitstromen. De kortste weg naar werk is niet altijd de beste weg. Divosa vindt ook dat werkgevers vaker vaste contracten moeten aanbieden. Ook zouden gemeenten deze groep op afstand moeten volgen om er snel bij te zijn als opnieuw ondersteuning nodig is.

Lees ook het Factsheet Herinstroom in de bijstand dat Divosa in november 2019 heeft opgesteld.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Divosa, NOS, NRC

Deel dit bericht:

1 gedachte over “1 op de 3 uitstromers uit de bijstand, heeft na 5 jaar weer uitkering”

  1. Mijn contract bij de overheid ( en ook collega’s die via een detacheerder werkte) is per 1 October terug getrokken. Als rede werd gegeven de wet WAB wat ons veel duurder maakte. Solliciteren via een detacheerder heeft geen nut meer want ze hebben nauwelijks nog aanvragen. Omdat ik maar beperkt WW heb opgebouwd mag ik nu bijstand aanvragen waar al gelijk te kennen werd gegeven dat ik verplicht een werktraject moet volgen, met behoud van een bijstandsuitkering van 580 euro, waarbij ik zelf voor de reiskosten moet op draaien, voor 40 uur bij een commerciele werkgever want volgens de sociale dienst had ik een afstand tot de arbeidsmarkt (uitleg wat die afstand inhoud of waarom ik een afstand tot de arbeidsmarkt heb, krijg je niet) en moest ik verplicht met de nodige dreiging van sancties, geholpen worden. En waar zijn de vakbonden????? Niemand hoort of ziet iets van de vakbonden op dit punt. Verplicht werken? Dan wel tegen een normaal loon en dat is waar de vakbonden allang en veel harder actie tegen hadden ondernemen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie