Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam werk. Met een diploma op zak heb je nu eenmaal meer kans op betaald werk.
Wat is een startkwalificatie?
Een startkwalificatie is een havo- of een vwo-diploma of een mbo-diploma op minimaal niveau 2. Heb je dus alleen een vmbo-diploma, dan betekent dat dus, dat je geen startkwalificatie hebt.
Kwalificatieplicht
In Nederland moeten jongeren moeten totdat ze 18 jaar zijn, onderwijs volgen. Jongeren hebben dus een kwalificatieplicht tot hun 18de jaar. Heb je voor je 18de één van eerdergenoemde diploma’s hebt gehaald, dan voldoe je aan de kwalificatieplicht en hoef je niet meer verplicht naar school. De kwalificatieplicht betekent niet dat je persé vijf dagen per week naar school moet. Je kunt ook een opleiding volgen die bestaat uit een combinatie van werken en leren, zoals de beroepsbegeleidende leerweg in het MBO.
Bijstand en startkwalificatie
Een groot deel van de mensen met een bijstandsuitkering heeft geen startkwalificatie. Ze zijn laaggeschoold of heeft niet meer dan basisschool gevolgd. Het gebrek aan scholing, kan voor hen een van de belemmeringen zijn om een betaalde baan te vinden.

Alsnog startkwalificatie halen?
Als je een bijstandsuitkering ontvangt, geen startkwalificatie hebt en je kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten, dan kan je met de gemeente om de tafel om te onderzoeken of je alsnog een opleiding kunt volgen. Soms kun je namelijk met behoud van uitkering scholing of opleiding krijgen en hoef je dan minder vaak te solliciteren. Bekijk hieronder een filmpje uit 2017. In dat jaar had tweederde van de Rotterdammers met een bijstandsuitkering geen startkwalificatie. De gemeente Rotterdam had in samenwerking met het Albeda College 25 mensen geselecteerd voor een tweejarige opleiding Dienstverlening Facilitair.
Opleiding betalen
Om je cursus of opleiding te betalen kun je in sommige gevallen, gebruikmaken van het LevenLangLerenKrediet. Zo’n geldlening kan wel weer gevolgen hebben voor je uitkering. Ben je ouder dan 50 jaar en wil je een ambacht leren? Dan kan je via Ambacht Nederland met behoud van je uitkering een opleiding volgen. Je betaalt dan wel zelf een eenmalige bijdrage. En ben je alleenstaande ouder en wil je een opleiding volgen, dan is het mogelijk om een vergoeding krijgen via verschillende regelingen. Op Studiemetkind.nl kun je zien om welke regelingen dat gaat.
Bronnen: Argumentenfabriek, Rijksoverheid, Sociaalweb, Volkskrant
Dus ik kan wel studeren met behoud van uitkering…..