Rotterdam gebruikte een algoritme voor het bestrijden van bijstandsfraude. Met name kwetsbare groepen kregen een hoge risicoscore door het algoritme. Deze mensen werden strenger gecontroleerd door de gemeente.
Analytics Uitkeringsfraude
Dit is de conclusie van een onderzoek van Argos, Vers Beton, Follow the Money en Lighthouse Reports. Deze partijen kregen het Analytics Uitkeringsfraude in handen via de Wet open overheid (Woo) en namen het algoritme onder de loep.
Algoritme om bijstandsfraude op te sporen
In Rotterdam werd een algoritme ingezet om bijstandsfraude op te sporen. Dit algoritme wordt het Analytics Uitkeringsfraude genoemd. In de praktijk zorgde dit ervoor dat de meest kwetsbare groepen gecontroleerd werden. Denk daarbij aan jonge moeders, mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, jongeren en mensen met financiële problemen.
Kwetsbare groepen
In Rotterdam ontvangen circa 30.000 Rotterdamse een bijstandsuitkering. Tussen 2017 en 2021 werden duizenden Rotterdammers geanalyseerd door een algoritme dat bijstandsgerechtigden een risico-score gaf. Wie de hoogste score krijgt wordt gecontroleerd. Uit het onderzoek bleek dat met name kwetsbare groepen een hoge risicoscore kregen Zo kregen vrouwen, bijstandsontvangers met kinderen, mensen die jong of heel oud zijn, samenwonen en financiële of verslavingsproblemen hebben, een hogere risicoscore. Ook personen die de Nederlandse taal niet goed beheerste, kregen twee keer zo vaak de hoogste risicoscore toegewezen.

Nieuwe versie algoritme
De Gemeente Rotterdam is gestopt met het gebruik Analytics Uitkeringsfraude en is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe versie van het algoritme. Deze nieuwe versie moet discriminatie voorkomen en moet transparant zijn voor burgers.
Bronnen: Executive People, NPO Radio 1, Open Rotterdam