Sinds 2015 is het het aantal alleenstaande ouders in de bijstand met 6 procent afgenomen, terwijl het aantal alleenstaanden en paren met een bijstandsuitkering bleef toenemen. Dit blijkt uit cijfers van de vereniging van sociale diensten Divosa.
Parttime werken loont
Dit komt door de Wet hervorming kinderegelingen die in het jaar 2015 is geïntroduceerd door voormalig minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Die wet zorgt ervoor dat alleenstaande ouders die naast de bijstand parttime werken, meer geld overhouden. Het is dus voor alleenstaande ouders aantrekkelijker om aan het werk te gaan.
Een baan met meer uren
Bijstandsgerechtigden die parttime werken, stromen gemiddeld drie keer vaker vanuit hun uitkering naar werk dan bijstandsgerechtigden die niet werken. Divosa concludeert dat deeltijdwerk mogelijk een opstap is naar een baan met meer uren.
Alleenstaande ouders in de bijstand
De cijfers laten dit zien, want in november 2014 telde Nederland volgens het CBS 87.000 alleenstaande bijstandsouders. In februari van 2019 waren dat er 72.500. Van de bijstandsgerechtigden heeft 8,3% een parttime baan. Zij verdienen met deze parttime baan gemiddeld 489 euro per maand.

De ‘veilige’ bijstand
Over het algemeen zijn bijstandsgerechtigden terughoudend om parttime of flexibel aan het werk te gaan. Dat komt omdat zij niet weten wat het voor gevolgen heeft voor hun portemonnee. Het recht op toeslagen en gemeentelijke armoederegelingen kan dan mogelijk veranderen. Hierdoor kiezen mensen daardoor te vaak voor de veiligheid een bijstandsuitkering, in plaats van de kans om meer te gaan verdienen. Deze hang naar de veiligheid van een uitkering belemmert hen. Divosa vindt dat een snellere en betere verrekening van inkomsten het onveilige gevoel deels wegnemen.
Lees meer berichten in de categorie de bijstand in cijfers.
Bronnen: Divosa, Gemeente.nu, Nationale Zorggids