Armoedeval: Wat is dat eigenlijk?

De armoedeval ligt op de loer als je vanuit de bijstand een betaalde baan krijgt. De stap naar betaald werk is lang niet altijd een financiële verbetering. Maar wat is de armoedeval nu precies? In dit artikel wordt het uitgelegd.

Armoedeval uitgelegd

De armoedeval is het verschijnsel wanneer iemand met een uitkering en eventuele subsidies er in inkomen op achteruit gaat als je een betaalde baan krijgt en de uitkering en subsidies stoppen. Je hebt dus netto minder te besteden, terwijl jouw bruto-inkomen stijgt en onderaan de streep hou je dus maar weinig extra over.

In onderstaande video wordt het begrip armoedeval nog eens uitgelegd.

Inkomensondersteuning

Het overkomt velen. Heb je een uitkering en vind je uiteindelijk een baan, dan loop je vanzelf in de val. Bij sommigen zij de problemen beperkt en anderen komen echt in armoede terecht. Er zijn vele oplossingen bedacht om de armoedeval tegen te gaan en ook in de politiek zijn vele voorstellen geopperd. Hieronder staan drie oplossingen genoemd.

Inkomensondersteunende maatregelen

In sommige gevallen blijven de inkomensondersteunende maatregelen nog van kracht als je werkt en hoef je echt geen uitkering te hebben om er gebruik van te moven maken. De eerste oplossing is dat gemeenten de werkende minima erop attenderen dat ze gebruik mogen blijven maken van toeslagen en gemeentelijke regelingen. Sommige inkomensondersteunende maatregelen vervallen niet als je boven bijstandsniveau zit.

Basisinkomen

Dwars, de jongerenorganisatie van Groen Links denkt dat de invoering van het basisinkomen de armoedeval kan oplossen. Iedereen krijgt een inkomen en als je hiernaast werkt, wordt er extra geld verdiend. Werk zou om die reden altijd lonen bij een basisinkomen.

Armoedeval

Armoedeval berekenen

Er is nog een andere oplossing die wordt voorgesteld en is afkomstig van Stimulansz, kennispartner in het sociaal domein. Die oplossing is inzicht bij gemeenten. Zij dienen te weten weet waar op dit moment de armoedeval optreedt bij de verschillende typen huishoudens.  Op deze manier kan een gemeente betere beleidskeuzen maken. Om het gemeenten makkelijk te maken heeft Stimulansz de zogenoemde ‘armoedevalberekenaar’ ontwikkeld. Deze rekentool brengt in beeld wanneer voor een bepaald huishoudenstype de armoedeval optreedt en wat de hoogte van die armoedeval is. Wil je meer informatie over de armoedevalberekenaar, neem dan contact op met Stimulansz.

Lees meer berichten over het uitkeringsjargon

Bronnen: Dwars, Martijn Schut, Stimulanz, Wikipedia

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Armoedeval: Wat is dat eigenlijk?”

  1. Beste uwe,nu in de corona maak je meer kosten,water,gas en elektriciteit,maar wij uitkering gerechten krijgen niets meer geen dubbeltje!1x per jaar 85 euro dat is net genoeg om is 1x per jaar een lekker stukje vlees te eten!weet u ik ben 60jaar en je wordt door niemand geholpen,probeer al 5jaar werk te krijgen,maar altijd hoor je onze keuze is op een andere gevallen.ik wil wel maar lukt niet zit in een isolement, depressie,en rond komen lukt niet, kunnen jullie daar het niets eens over hebben.

    Beantwoorden

Plaats een reactie