Het CDA pleit voor hervorming van de bijstand. In plaats van dat mensen met een uitkering thuiszitten, moeten zij betaald aan de slag en een zogenaamde ‘basisbaan’ krijgen.
Basisbaan: uit de bijstand aan het werk
CDA-leider Sybrand Buma wil dat er basisbanen komen om mensen uit de bijstand weer aan het werk te krijgen. Zo’n basisbaan is een ondersteunde functie, waarvoor je in de regel minder opleiding nodig hebt. Buma denkt aan werk in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Je werkt dan ongeveer 20 uur in de week en verdient 85 procent van het minimumloon. Dat is nog altijd 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt. Een basisbaan zou volgens het CDA maximaal twee à drie jaar moeten duren.
Wie betaalt dit plan?
De basisbanen worden in het plan van het CDA, in het leven geroepen door overheid en het bedrijfsleven. Door zo’n basisbaan zullen mensen makkelijker doorstromen naar een reguliere baan. Je zit immers al in het ritme en hebt veel meer sociale contacten. De loonkosten van dit plan worden betaald door gemeenten en werkgevers. Volgens het CDA is het huidige bijstandsbudget toereikend om de lasten te kunnen dragen.

Bijstand is een gevangenis geworden
Volgens Buma is de bijstand een ‘gevangenis’ geworden. Zit je eenmaal in die situatie dan kom er maar moeilijk meer uit. Je hebt nu eenmaal dat stempel. Tegelijkertijd zijn er tekorten op de arbeidsmarkt en zullen die als gevolg van de vergrijzing alleen maar toenemen. Er is dus dringend behoefte aan arbeidskrachten. De 433.000 bijstandsgerechtigden die Nederland nu telt zouden voor een deel in die behoefte kunnen voorzien.

Oplossing voor langdurige werkloosheid
Het plan om basisbanen te creëren maakt deel uit van een CDA-plan om de problematiek rondom langdurige werkloosheid het hoofd te bieden. Dit plan is ontwikkeld door het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en is getiteld De baan als basis. Het rapport is geschreven door Arjen Siegmann. Naast de introductie van de basisbaan wordt gepleit voor loondoorbetaling voor het eerste half jaar en een sterker anticyclisch begrotingsbeleid. In onderstaande video wordt het plan uiteengezet.
Meer informatie over de baan als basis vind je op de website van het CDA.
Lees meer politieke standpunten over de bijstand.
Bron: AD, Brabants Dagblad, Telegraaf