De bestaanszekerheid van minima is in gevaar. Gemeenten willen daarom, bij monde van de VNG, dat het kabinet de inkomens van minima snel fors verbetert. De gemeenten zijn bang dat als minima de komende jaren niet meer inkomen krijgen, er een nieuwe onderklasse ontstaat die de maatschappij verder verdeelt.
Essay over bestaanszekerheid
Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een essay Bestaanszekerheid als belofte: naar een lokale agenda bestaanszekerheid dat deze week werd gepubliceerd.
Noodklok
De gemeenten luiden de noodklok, want de bestaanszekerheid als grondwettelijke zorgplicht van de overheid verkeert volgens de VNG in een staat van crisis. Steeds meer mensen zitten in de financiële problemen en het aantal huishoudens dat inkomenssteun en krijgt, is verdubbeld naar bijna een miljoen. De overheid plakt tijdelijke pleisters door de allerlei compensatiemaatregelen in te stellen. Maar deze crisisaanpak kan niet lang meer worden volgehouden.
Structurele oplossing
De gemeenten denken dat deze problemen kunnen worden opgelost door een inkomen dat genoeg is om van te leven. Daarvoor moeten bijstand en het minimumloon flink worden verhoogd. Ook wil de VNG een maatschappij waarin iedereen zich mee kan ontwikkelen en tot slot pleit de VNG voor een overheid die haar inwoners vertrouwt en die zelf betrouwbaar is.
Bestaanszekerheid
Er is een vijftal zaken die moeten worden geregeld om bestaanszekerheid van minima te garanderen
- De uitvoering is druk met de korte termijn, maar zijn we wel voldoende bezig met het best uitvoerbare stelsel over tien jaar?
- Er dient betaalbare woonruimte ter beschikking te zijn. Want zonder een dak boven je hoofd heb je geen zekerheid.
- Minima moeten toegang hebben tot zorg. Zorg niet voor iedereen betaalbaar meer. Denk bijvoorbeeld aan de mondzorg.
- De schuldenindustrie en gokindustrie krijgt steeds meer mensen in haar greep. Moet het verdienen aan schulden niet minder aantrekkelijk gemaakt worden?
- Ondanks de arbeidsmarktkrapte lukt het niet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen en staat het voortbestaan van de sociale ontwikkelbedrijven onder druk.
Plan voor bestaanszekerheid
Al deze punten wil de VNG met het kabinet en sociale partners in een strategisch plan uitwerken zodat de overheid bestaanszekerheid van minima kan garanderen. Als er niets gebeurt dat vreest de VNG voor een een groep onzekeren. Die tweedeling kan voor een maatschappelijke splijtzwam zorgen.
Bronnen: AD, Gemeente.nu, Parool, VNG