Bestrijden van bijstandsfraude in Venlo werkt

De gemeente Venlo is hard bezig met het bestrijden van bijstandsfraude. De aanpak lijkt te werken, want de gemeente ontdekte 42 gevallen van fraude. Toch is het lastig om de geleden schade van 1,5 miljoen euro te verhalen op de fraudeurs.

Buitenlands onroerend goed

De gemeente onderzocht met name het bezit van buitenlands onroerend goed onder ontvangers van een bijstanduitkering. De sociale recherche van de gemeente deed al 115 onderzoeken in zeven verschillende landen. In 42 gevallen bleek er onterecht bijstand te zijn uitgekeerd omdat de bijstandsontvangers hadden verzwegen dat ze vastgoed hadden in Turkije. Van deze mensen is de uitkering stopgezet. Zij komen niet in aanmerking voor een uitkering omdat ze veel eigen vermogen hebben. Het onterecht ontvangen geld moeten ze terugbetalen aan de gemeente.


Bekijk de reportage van Nieuwsuur over vermogen in het buitenland.

Bijstandsuitkering terugvorderen

Het is lastig om de bijstandsuitkering terug te vorderen en een eventuele boete te innen. Het is namelijk als zo goed onmogelijk is om de buitenlandse bezittingen in beslag te nemen. Daarnaast is het bedrag dat de gemeente terugvordert, vaak hoger dan de waarde van het vastgoed in het buitenland. Hierdoor lijkt het op papier dat de fraudeur geen vermogen heeft. Daarom kan de gemeente niks terugvorderen.

Bestrijden van bijstandsfraude
Bron afbeelding: Public Domain Pictures

Draaideureffect

Als deze bijstandsfraude ontdekt wordt, wordt de uitkering stopgezet en de gemeente eist de ontvangen uitkering terug en ook krijgen deze mensen een boete. Kunnen ze dit niet betalen, dan hebben ze een schuld bij de gemeente. Als die schuld hoger is dan de geschatte waarde van het huis in het buitenland, heeft de fraudeur op papier geen vermogen en krijgt hij opnieuw bijstand terwijl het tweede huis er nog steeds is. Dit wordt ook wel het draaideureffect genoemd. De gemeente Venlo vindt dit krom. Lees er meer over in het artikel Wetsvoorstel tegen bijstandsfraude en draaideureffect.

Bestrijden van bijstandsfraude niet voor niets

Toch vindt Venlo de ontdekking van de bijstandsfraude niet voor niets. Uit het bestrijden van bijstandsfraude gaat namelijk een signaalfunctie van uit en heeft het een preventieve werking. Fraude mag niet lonen en uitkeringen moeten gaan naar de mensen die er wel recht op hebben.

Meer over het bestrijden van bijstandsfraude

Bronnen: 1 Limburg, Omroep Venlo

Deel dit bericht:

Plaats een reactie