Betaalde baan slechts voor 10% langdurig werklozen haalbaar

Duizenden Haagse werklozen die minstens 1,5 jaar in de bijstand zitten zullen nooit meer aan een betaalde baan komen. Slechts 10% is in staat om op korte termijn aan het werk te gaan. Van 90% zijn de problemen zo groot en complex dat zij niet snel een baan zullen krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag.

Betaalde baan

Die conclusies komen uit het eindrapport van het Werkoffensief +500, het programma waarmee de gemeente Den Haag jaarlijks 500 mensen extra vanuit de bijstand aan een baan wil helpen. Een van de doelstellingen van dit onderzoek van Werkoffensief +500 was om een beter zicht krijgen op juist die mensen die al langdurig een bijstandsuitkering ontvangen.

Onderzoek

In het onderzoek werd bekenden wat de kans van deze groep mensen op werk is en hoe zelfredzaam zijn zij? En welke hulp hebben ze nodig? Om deze vragen te beantwoorden gingen medewerkers van de gemeente met ruim 18.000 Hagenaars persoonlijk in gesprek. Bekijk hieronder de video van Werkoffensief +500.

Werkoffensief +500

Project Werkoffensief +500 ging in 2019 van start en had als doel om elk jaar 500 bijstandsgerechtigden aan een betaalde baan te krijgen. Dit aantal kwam bovenop de verplichte 4500 mensen die de gemeente jaarlijks aan het werk moet helpen. Deze doelstelling is niet gehaald. In 2019 lukte het nog wel om extra mensen uit de bijstand te helpen, maar in 2020 en 2021 niet. Dat kwam door de coronapandemie, de complexiteit van de uitdagingen van de doelgroep en de mismatch op de arbeidsmarkt.

Problematiek veel groter

De problemen van langdurig werklozen die veel groter zijn dan werd gedacht en vaak gaat het over meerdere leefgebieden. Zo zien we dat mensen (een combinatie van) financiële en geestelijke gezondheidsproblemen hebben. Van deze groep langdurig werklozen geldt dat een betaalde baan voor maar 10 procent haalbaar is. En bij de helft van de langdurig werklozen is er wel kans op een baan, maar moeten er eerst tal van belemmeringen worden weggenomen. Voor de rest (vier op de tien) is betaald werk onhaalbaar, bijvoorbeeld omdat ze chronisch ziek zijn of beperkingen hebben.

betaalde baan

Focus op betaalde baan

Het huidige bijstandsstelsel is te eenzijdig gericht op de begeleiding naar een betaalde baan. Het gaat ook om persoonlijke groei, sociale contacten, gezondheid en iets nuttigs terugdoen voor de maatschappij. Dat is niet alleen belangrijk voor de bijstandsgerechtigden zelf, maar ook voor de samenleving. Want door het voorkomen van problemen waarmee deze groep bijstandsontvanger kampt, nemen maatschappelijke kosten toe. Ook ‘nieuwe vormen van werk’, zoals de basisbaan, kunnen uitkomst bieden. Het is belangrijk dat iedereen naar vermogen mee kan doen in de maatschappij en dat we hiermee de bestaanszekerheid vergroten en kansengelijkheid bevorderen.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Den Haag FM, Omroep West, Trouw

Deel dit bericht:

Plaats een reactie