Bijstandontvangers met schulden komen mogelijk door een fout van de gemeente nog meer in de problemen. Bij meer dan 200 gemeenten staat het vakantiegeld van de bijstandsuitkering niet in de polisadministratie. Hierdoor wordt de beslagvrije voet te laag vastgesteld. Door deze fout is er bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Het gaat om tientallen euro’s per maand.
Bijstandontvangers met schulden
De fout kwam aan het licht doordat deurwaarders sinds januari een nieuwe rekenhulp gebruiken. Uit een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) blijkt dat door deze fout bijstandsontvangers met schulden tientallen euro’s per maand moeten betalen. Hierdoor kan deze groep verder in de financiële problemen komen. Het gaat naar schatting om tussen de 10.000 en 15.000 mensen.
Beslagvrije voet
De beslagvrije voet moet ervoor zorgen dat mensen genoeg geld overhouden voor hun levensonderhoud als er vanwege schulden beslag wordt gelegd op hun inkomen. Gemeenten mogen maximaal 5 procent van het maandelijkse inkomen van mensen met een bijstandsuitkering inhouden om aan een deurwaarder te betalen.
Vakantietoeslag
Het inkomen bestaat uit de uitkering, maar ook de daaraan gekoppelde vakantietoeslag. Maar ruim 200 gemeentes gaven de vakantietoeslag niet door aan de polisadministratie van het UWV. Deurwaarders gebruiken die polisadministratie om te berekenen op welk bedrag ze geen beslag mogen leggen. Maar de bedragen in de polisadministratie waren dus onjuist, waardoor er tientallen euro’s per maand te veel werden ingehouden.
Terugbetalen?
Inmiddels zijn de regels voor het vaststellen van de beslagvrije voet voor mensen met een bijstandsuitkering nu tijdelijk aangepast. Ook is verzocht om het te veel geïnde geld terug te storten naar deze groep bijstandsontvangers met schulden. Maar geld dat deurwaarders al hebben doorbetaald aan schuldeisers hoeven ze niet terug te vragen. Hierdoor krijgen duizenden mensen hun geld niet terug.

Op andere punten misgegaan
Mogelijk speelt het probleem ook bij mensen van wie wel de goede vakantietoeslag is doorgegeven, maar is het andere punten misgegaan. Bijvoorbeeld als bijstandontvangers tijdelijk gekort worden op hun uitkering. Als net op dat moment dat verlaagde inkomen is doorgegeven aan de polisadministratie en de deurwaarder op basis daarvan een beslagvrije voet vastgesteld, dan wordt er ook te veel beslag gelegd.
Bronnen: NOS, Schuldinfo, Sociaal Werk Nederland
Precies het zelfde is ook bij mijn gebeurt,maar ik heb ook niets terug gekregen!