Rotterdam stopt met het omstreden computersysteem SyRI om bijstandsfraude op te sporen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er is teveel onzekerheid over de werkwijze en het borgen van privacy.
Systeem Risico Indicatie (SyRI)
Het gaat om het Systeem Risico Indicatie (SyRI). Dit is een computerprogramma waarmee een risico-analyse gemaakt wordt van wie mogelijk bijstandsfraude kan plegen. SyRI verzamelt hiertoe allerlei gegevens van burgers en combineert die gegevens. Het gaat dan om informatie over huizen, onderwijs, uitkeringen, schulden, belastingen en ontvangen toeslagen.
Onduidelijkheid over juridische onderbouwing
Rotterdam had SyRI ingezet in de wijken Hillesluis en Bloemhof. SyRI kwam met 1263 adressen naar voren waar de gemeente een nadere controle wilde uitvoeren. Mogelijk zou daar iets niet in orde zijn. Je bent bij voorbaat verdacht en iedereen wordt onderzocht, zonder dat je dat weet. Niemand is tegen het opsporen van bijstandsfraude, maar wel tegen de manier waarop. Maar afgelopen week heeft het college in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat er mede door de invoering van de nieuwe privacyregels (AVG) onduidelijkheid is ‘over de juridische onderbouwing’ van de aanpak.

Bijstandsfraude opsporen
Een aantal partijen had zich tegen het gebruik van het systeem SyRI uitgesproken om bijstandsfraude op te sporen. Ook buurtbewoners en vakbond FNV kwamen in verzet. FNV startte vorig jaar samen met een paar privacygroepen een rechtszaak tegen de Nederlandse staat vanwege de invoering van SyRI.
Bronnen: Gemeente.nu, Hart van Nederland, Rijnmond