De Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat de gemeente Enschede wel nadere informatie mag eisen bij een aanvraag om bijzondere bijstand voor de kosten van bewindvoering.
Opvallende uitspraak
De uitspraak is opvallend, want in 2017 oordeelde de rechter dat de opgevraagde stukken niet nodig waren om de noodzaak van de bijzondere bijstand voor bewindvoering aan te tonen. Een gesprek met de cliënt of de bewindvoerder zou voldoende moeten zijn. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) het hoogste rechtscollege voor bijstandszaken oordeelt dus nu anders.
Bijzondere bijstand voor bewindvoering
De gemeente Enschede vond een gesprek alleen niet voldoende, maar wilde extra informatie om goed te kunnen beoordelen in welke vorm die bijzondere bijstand zou kunnen worden verstrekt en of er aanvullende verplichtingen opgelegd diende te worden. Maar de cliënt in kwestie leverde die extra informatie niet op tijd aan, waardoor de gemeente de aanvraag niet kon behandelen.

Enschede in het gelijk gesteld
De zaak loopt al een paar jaar en de gemeente was al langer van mening dat die extra informatie wel noodzakelijk was, maar werd in juli 2017 door dezelfde CRvB in meerdere zaken in het ongelijk gesteld. De gemeente was het daar niet mee eens en heeft opnieuw een vergelijkbare zaak aan de CRvB voorgelegd. De CRvB komt nu met deze uitspraak terug op de eerdere uitspraken en geeft de gemeente alsnog gelijk.
Lees ook het artikel Bijzondere bijstand: Wat is dat eigenlijk?
Bronnen: Binnenlands Bestuur, Enschede, Sociaal Web