Boodschappenaffaire: vrouw moet toch bijstand terugbetalen

De boodschappenaffaire in gemeente Wijdemeren heeft een nieuwe wending gekregen. De gemeente houdt vast aan het besluit dat een inwoonster van die gemeente meer dan 7000 euro aan bijstand moet terugbetalen. De vrouw had namelijk niet gemeld dat zij boodschappen kreeg van haar moeder. Ook had ze niet gemeld dat ze een auto en motor in bezit had. Het besluit is in lijn met de wet en ook bij nader onderzoek door de gemeente rechtvaardig bevonden.

Geen uitgaven voor levensonderhoud

Volgens de gemeente heeft de vrouw voldoende bijstandsuitkering ontvangen om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Ambtenaren waren er in 2018 achter gekomen dat ze een auto had terwijl ze daar geen melding van had gemaakt. Na nader onderzoek bleek dat de vrouw drie jaar lang ‘geen aantoonbare uitgaven had gedaan voor levensonderhoud’.


Auto en motor

De vrouw had geen geld meer voor de haar vaste lasten, omdat ze ervoor gekozen om dat te besteden aan een (tweedehands)auto en een (tweedehands)motor ‘uit het duurdere segment’. Daarnaast bleek ze een periode in het buitenland geweest zonder dit te melden.

Het college is van mening dat het iedereen vrij staat om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dit kan niet ten koste gaan van de uitgaven waarvoor de bijstand bedoeld is, namelijk uitgaven voor levensonderhoud.

Waarde boodschappen

Volgens gemeente was de vrouw op de hoogte van de inlichtingenplicht en wist ze dat ze haar bezit (de auto) en inkomsten (de gratis boodschappen) had moeten melden aan de gemeente. Ze had namelijk een speciale informatiebijeenkomst bijgewoond waarin de rechten en plichten werden toegelicht als je een bijstandsuitkering ontvangt. Toen bleek dat ze volgens de gemeente te veel bijstand had ontvangen, is haar om stukken gevraagd waaruit zou blijken wat de boodschappen ongeveer waard waren. Die stukken heeft de gemeente nooit gekregen. Daarom heeft de gemeente zelf uitgerekend wat de hoogte van het terug te vorderen bedrag zou moeten zijn. Daarbij heeft de gemeente de zogeheten Nibud-norm voor levensmiddelen gehanteerd. De terugvordering werd vastgesteld op €7.039,96. Er werd geen boete opgelegd.

Onbegrip opstelling gemeente

Deze boodschappenaffaire leidde tot veel onbegrip over de opstelling van de gemeente. Die zou onnodig streng en onredelijk hardvochtig zijn. Er ontstond ook in de politiek ophef omdat de gemeente de vrouw zou straffen voor het feit dat haar moeder haar hielp door haar boodschappen te betalen. Ze kreeg een bijstandsuitkering, maar ze gaf aan dat dat de boodschappenhulp van moeder noodzakelijk was door de hoge vaste lasten die ze moest betalen.

Ophef over boodschappenaffaire

Na deze ophef besloot de gemeente Wijdemeren nog eens grondig door het dossier van de vrouw te gaan en te onderzoeken of het eerder genomen besluit van de gemeente rechtvaardig was. De rechter oordeelde eind 2019 al dat dit het geval was. Nieuw onderzoek naar de rechtvaardigheid toonde opnieuw aan dat het besluit tot het terugbetalen van de bijstand van ruim 7.000 euro terecht was opgelegd.

Overigens gaat de vrouw in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Zolang dat dient hoeft ze nog niets terug te betalen. Het is niet bekend wanneer het hof uitspraak zal doen.

boodschappenaffaire

Bedreigingen boodschappenaffaire

De publiciteit rondom deze boodschappenaffaire heeft ook direct effect op de medewerkers van de gemeente. In de afgelopen weken zijn deze mensen dikwijls unfair en onheus behandeld door – veelal anonieme – mensen op sociale media. De gemeente roept iedereen op te stoppen met bedreigingen, agressie en beledigingen en waarschuwt dat van bedreigingen aangifte zal worden gedaan bij de politie.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, NOS, NRC, Wijdemeren

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Boodschappenaffaire: vrouw moet toch bijstand terugbetalen”

  1. Ja, de bijstandregels zijn unfair, zeker wanneer je vergelijkt met bijvoorbeeld ziektewet of wao, ongelooflijk onrechtvaardig, maar wanneer we sommigen mensen of groepen gaan bevoordelen op anderen wordt het er niet eerlijker door lijkt mij. Niet iedereen heeft zo n moeder die de boodschappen structureel voor je doet en ook nu is het al zo dat cliënten in de participatiewet door willekeurige behandelaars al even willekeurig geholpen worden. Dit zorgt voor ongelijkheid en boosheid.

    Beantwoorden

Plaats een reactie