ChristenUnie komt met initiatiefwet om Participatiewet te repareren

Regeringspartij ChristenUnie komt met een initiatiefwet om om Participatiewet te repareren en zo een einde te maken aan de verplichte boete in de bijstand. De aanleiding voor deze initiatief is de zaak van een bijstandsgerechtigde vrouw die €7.000,- terug moet betalen, omdat ze de boodschappen die ze wekelijks van haar moeder ontving, niet als inkomstenbron had opgegeven.

Initiatiefwet

De ChristenUnie presenteert vandaag een initiatiefwet die de inlichtingenplicht bij een bijstandsuitkering moet versoepelen. De partij wil dat gemeenten niet meer wettelijk verplicht zijn om bijstandsgerechtigden een boete op te leggen, wanneer diegene niet alle informatie heeft gegeven over extra inkomsten.


Bijstand terugbetalen

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de zaak rond een bijstandsgerechtigde vrouw uit de gemeente Wijdemeren die ruim €7.000 aan bijstand moet terugbetalen, omdat ze drie jaar lang wekelijks boodschappen van haar moeder ontving en dit verzuimde te melden aan de gemeente. De rechter stelde de gemeente in het gelijk, omdat deze zich aan de Participatiewet hield. Rechtmatigheid was in deze beslissing belangrijker dan rechtvaardigheid.

Inlichtingenplicht

In de Participatiewet, waarin de bijstand is geregeld, is vastgelegd dat bijstandsgerechtigden alle extra inkomsten die mensen in de bijstand ontvangen, moeten opgeven bij de gemeente. Dit wordt ook wel de inlichtingenplicht genoemd en is bedoeld om fraude tegen te gaan.

Participatiewet te hardvochtig

Volgens indiener van het wetsvoorstel, ChristenUnie kamerlid Eppo Bruins, pakt de Participatiewet vaak te hardvochtig uit voor mensen in schrijnende situaties. De wet is volgens de partij te rigide omdat het ook kwetsbare mensen raakt. De partij wil een einde maken aan de verplichting voor gemeenten om het geld terug te vorderen en een boete op te leggen. Zelfs als gemeenten meer barmhartigheid wíllen tonen, zijn ze aan die wet gebonden. Als zo’n zaak voor de rechter komt, dan kan deze niets anders concluderen dan dat de gemeente zich aan de wet gehouden heeft.

Participatiewet repareren

Participatiewet repareren

Volgens de de ChristenUnie wint het systeem wint het nu vaak van de menselijkheid, terwijl juist de mens centraal zou moeten staan. De ChristenUnie wil de Participatiewet met de wetsvoorstel repareren en wil hiermee mogelijk maken dat gemeenten de ruimte krijgen om in bepaalde gevallen an de Participatiewet af te wijken. Een gemeente kan dan wel een boete opleggen (in geval van bijstandsfraude), maar het móet niet.

Bronnen: AD, ChristenUnie, NOS, NRC

Deel dit bericht:

1 gedachte over “ChristenUnie komt met initiatiefwet om Participatiewet te repareren”

  1. Hypocriete partij en die was voor een streng participatiewet. Gratis werken zonder loon, enz. Mensen verder de grond intrappen is het doel van de bezuinigingsretoriek van het kabinet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie