De gemeente Enschede maakt zich niet structureel schuldig aan privacyschending rond medische dossiers en de gemeente vraagt niet standaard naar de medische gegevens van inwoners die een bijstandsuitkering aanvragen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de gemeentelijke Functionaris Gegevensbeheer.
Beschuldiging omtrent schenden privacy
Het is een regelmatig gehoorde beschuldiging: ambtenaren van Werk in Inkomen in Enschede zouden zich schuldig maken aan het schenden van de privacy. Standaard zouden ze namelijk mensen die zich melden voor een bijstandsuitkering, vragen naar hun medisch dossier. Maar die beschuldiging blijkt niet te kloppen.
Onderzoek
De gemeentelijke Functionaris Gegevensbescherming heeft dit onderzocht naar aanleiding van de uitkeringsaanvraag van de Enschedese Manon. Haar uitkeringsaanvraag zou enkele maken zijn geweigerd omdat ze haar medische dossier niet wilde geven nadat de gemeente daarom in een brief had verzocht. Manon diende een klacht in bij de gemeentelijke klachtencommissaris. Ze kreeg gelijk, waarop wethouder Kampman zijn excuses aan de inwoonster aanbood.
Medische gegevens
De gemeente mag overigens wel naar medische gegevens vragen om na te gaan of iemand wel of niet in staat is te werken, maar het staat de inwoner vrij die informatie te verstrekken of te weigeren. De vraag is nu of aan aanvragers van een bijstandsuitkering wel expliciet is gezegd dat ze kunnen afzien van de verstrekking van medische achtergronden. In de gemeente Enschede hebben ze besloten om helemaal niet meer te vragen naar medische gegevens. Zelfs als mensen die uit eigen beweging willen geven, dan worden ze voortaan geweigerd, omdat het niet relevant is.
Autoriteit Persoonsgegevens
Het is een fout dat er bij Werk en Inkomen toch medische dossiers zijn te vinden. Deze gegevens zijn door de aanvragers zelf meegebracht om aan te tonen dat ze niet in staat zijn om te werken. Al deze informatie wordt volgens de wettelijke termijnen automatisch uit de bestanden verwijderd.

Privacyschending rond medische dossiers geen beleid
De Functionaris Gegevensbescherming concludeert in zijn onderzoek dat brief die is verstuurd naar Manon wel aan de privacywet (AVG) voldoet. Overigens moet Enschede op het gebied van de privacywetgeving nog een aantal stappen zetten. De gemeente Enschede wordt wel vrijgepleit van structurele privacyschendingen rond medische dossiers van bijstandsgerechtigden. Het vermoeden dat het opvragen van medische dossiers beleid is, klopt niet.
Lees meer over privacy en de bijstand.
Bronnen: RTV Oost, Sociaal Web, Tubantia