Foutje bij aanvraag bijstand?! Dat hoeft niet doelbewust bijstandsfraude te zijn. Gemeenten krijgen daarom in het vervolg de mogelijkheid om boetes kwijt te schelden die bijstandsontvangers krijgen als een vergissing hebben gemaakt bij aanvraag van een bijstandsuitkering. De Tweede Kamer heeft hiertoe een wetsvoorstel van het CDA en de ChristenUnie aangenomen dat ervoor zorgt dat iemand in de bijstand met fout ingevoerde formulieren, toch wordt geholpen met de boete, mits er geen sprake is van doelbewuste fraude.

Foutje bij aanvraag bijstand

Mensen die in de bijstand zitten, moeten vaak formulieren invullen als er iets is veranderd aan hun situatie. Ze krijgen een tijdelijke baan of als ze een nieuw woonadres te laat doorgeven. Maar wie een foutje maakt omdat hij een formulier verkeerd invult of te laat inlevert, wordt door de huidige wetgeving direct als fraudeur bestempeld. Als dit foutje niet met opzet gemaakt is en mensen zich gewoon hebben vergist, kunnen ze volgens de wet iemand die eenmaal is aangemerkt als fraudeur niet meer helpen met een schuldregeling. Dit is een doorn in het oog van de ChristenUnie en het CDA.


Hulp bij schuldhulpverlening

De gemeente kan nu bij schuldhulpverlening geen verschil maken tussen mensen die bewust frauderen en mensen die ergens per ongeluk een punt of komma verkeerd hebben gezet. Dat kan momenteel door tussenkomst van de rechter. Hierbij ontstaat dus een situatie waarbij twee afdelingen van gemeente tegen elkaar moeten procederen. De ene afdeling die de bijstandsgerechtigde wil helpen met het oplossen van de schulden en de andere afdeling die dit volgens de wet schuldhulpverlening moet weigeren omdat iemand is aangemerkt als bijstandsfraudeur. Een nodeloos en kostbaar bureaucratische proces waarbij intussen de schulden van de bijstandsgerechtigde oplopen.

Foutje bij aanvraag bijstand
Foutje bij aanvraag bijstand? Dan ben je niet gelijk een fraudeur! Bron afbeelding: Pikist

Wetsvoorstel aangenomen

Het wetsvoorstel is inmiddels aangenomen en de wet zal op dit punt worden aangepast en hierdoor worden de regels eerlijker en een stuk minder bureaucratisch. Lees het wetsvoorstel na op de site van de Tweede Kamer

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Gemeente.nu, Reformatisch Dagblad, RTL Nieuws

Deel dit bericht:

Plaats een reactie