Fraudescorekaart verboden om bijstandsfraude op te sporen. FNV doet aangifte

De FNV heeft afgelopen week aangifte gedaan tegen vijf gemeenten die gebruik maakten van een fraudescorekaart bij de aanvraag van een uitkering. Dit deden de gemeenten om uitkeringsfraude te voorkomen.

Fraudescorekaart

Aan de hand van de zogenoemde ‘fraudescorekaart’ bestempelden bepaalde gemeenten mensen jarenlang onterecht als fraudeur. Tegen 5 gemeenten die deze kaart tot vorig jaar gebruikten, heeft de FNV vorige week zaterdag aangifte gedaan. Het gaat om Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal. Deze gemeenten gebruikten de DPS-matrix bij de aanvraag van uitkeringen. Het systeem DPS-matrix werkt met scores, waarbij met een hoge uitkomst er vaker gecontroleerd wordt, dan wanneer de scores laag zijn.

Onderzoek gebruik fraudescorekaart

in 2004 gebruikten 158 deze fraudescorekaart. In 2020 werd het gebruik van dergelijk methoden door de rechter verboden. Die deed toen uitspraak over het gebruik van SyRI. Om diezelfde reden deed het Ministerie van Sociale Zaken een oproep om te stoppen met het gebruik van de fraudescorekaart. Echter de gemeenten Veenendaal, Lopik, Houten, Nieuwegein en IJsselstein bleven de scorekaart gebruiken. Dat kwam vorig jaar juni aan het licht na onderzoek door een journalistencollectief van Lighthouse Reports, Argos en NRC.

Meldpunt

FNV opende daarna een meldpunt waar uitkeringsgerechtigden konen nagaan of ze bij de uitkeringsaanvraag als mogelijke fraudeur werden bestempeld. Bij het meldpunt kwamen 165 meldingen binnen en meer dan 50% van de melders had geen idee waarom ze verdacht werden.

fraudescorekaart

Aangifte

De FNV besloot vorige week alsnog aangifte te doen tegen deze gemeenten. Volgens de FNV moeten Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal alsnog een sanctie krijgen voor wat ze gedaan hebben. Dit zou ook een afschrikkende werking naar andere gemeenten moeten hebben, waarvan niet is of ze zo’n systeem gebruiken,. Bovendien vindt de FNV dat mensen in de bijstand met rust moeten laten bij het opsporen van fraude. Thomas Kampen, socioloog aan de Universiteit voor Humanistiek, vindt het systeem is gebaseerd op wantrouwen. Slechts een enkeling pleegt fraude en het is een denkfout om een heel fraudeopsporingssysteem te in te richten voor een klein aantal fraudeurs.

Bronnen: AD, FNV, NPO Radio 1, Pen.nl

Deel dit bericht:

Plaats een reactie