Gedwongen GGZ opname mag niet leiden tot stopzetten bijstand

Een gedwongen GGZ opname mag niet leiden tot stopzetten bijstand. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten naar aanleiding van een voorstel van de SP om de wet aan te passen.

Wetswijziging

Met deze wijziging in de wet komt een einde aan de situatie dat mensen die (tijdelijk) gedwongen worden opgenomen, zien dat hun bijstandsuitkering wordt stopgezet. Regelmatig leiden zulke situaties tot schuldenproblematiek en dakloosheid.

Gedwongen GGZ opname

In de Participatiewet is namelijk geregeld dat bij detentie of gedwongen GGZ opname, mensen geen recht meer hebben op bijstand. Een groep psychiaters van een Amsterdamse instelling maakten hier onlangs melding van. De redenering is dat mensen in een kliniek of in een penitentiaire inrichting minder geld nodig hebben en dus geen reguliere bijstandsuitkering hoeven te ontvangen. Wel is er nog de mogelijkheid om bijzondere bijstand aan te vragen, maar moet die dan tijdens de opname aanvragen. Bovendien gaat elke gemeente anders om met het toekennen van bijzondere bijstand.


Stopzetten bijstand

Het stopzetten van de bijstand bij een gedwongen GGZ opname, kan ertoe leiden dat mensen in financiële problemen raken. Veel mensen blijven na de gedwongen met onnodige schulden zitten, of zelfs hun woning verloren hadden en als dakloze verder aan hun herstel moesten werken. Vorig jaar werden bijna 10.000 mensen gedwongen opgenomen. Hoeveel van hen in de bijstand zitten is niet duidelijk.

gedwongen GGZ opname

Aanpassingen in de wet

De Kamer stemde dinsdag over aanpassingen in twee nieuwe wetten voor mensen die gedwongen zorg krijgen. Het voorstel voor de wetswijziging werd ingediend door Tweedekamerlid Peter Kwint van de SP met steun van GroenLinks, PvdA, PVV en JA21. De aanpassing houdt in dat bij een gedwongen opname de patiënt het recht op de uitkering behoudt. Hiermee wordt het recht op behoud van een uitkering tussen mensen met een gedwongen opname en een vrijwillige opname weer gelijk. Er is wel een uitzondering gemaakt voor mensen die tbs opgelegd hebben gekregen maar verder niet vervolgd worden. Voor tbs’ers zijn er allerlei bijzondere omstandigheden en kan daarom beter per geval bekeken worden hoeveel financiële ondersteuning zij nodig hebben. Zo is dat nu ook al geregeld.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Medical Facts, NOS, Parool

Deel dit bericht:

Plaats een reactie