Gerard Sangers raakte in 2011 zijn baan kwijt en komt na 40 arbeidzame jaren in de bijstand. Hij deed er van alles aan om weer betaald werk te krijgen. Maar hij kwam er achter dat werken vanuit de bijstand niet gestimuleerd, maar bestraft wordt. Hij schreef er een boek over getiteld Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank.
In de bijstand
Mensen die in de bijstand zitten leven in schaamte, angst en vaak armoede. Dat heeft Gerard Sangers zelf zo ervaren. Na 40 jaar werken, kwam hij in de bijstand terecht. Hij wilde uit deze situatie en nam 3 nulurencontracten tegelijk aan. Maar hij moest stoppen met werken, omdat het niet meer te betalen was. Hij schreef er een boek over. Geschreven vanuit de praktijk van een ervaringsdeskundige in de bijstand.
Leefwereld van een bijstandsgerechtigde
Het is niet de eerste keer dat Sangers aandacht probeerde te krijgen voor de leefwereld van een bijstandsgerechtigde. Hij heeft het in de plaatselijke politiek aangekaart, maar ook heeft hij de landelijk politiek opgezocht In 2017 was hij te zien in een uitzending van Radar Extra TV dat door 1,2 miljoen kijkers is gezien. Daarnaast was hij actief bij Cliëntenraad, Vluchtelingenwerk, pilot Bijstand-Werkt-Samen en bij Schuldhulpmaatje.
Gerard Sangers: Werken loont niet
Gerard Sangers uit Middelharnis heeft er zo’n 40 arbeidsjaren opzitten. Vanaf zijn zeventiende werkte hij in supermarkten, nam later een winkel over en ging uiteindelijk over op de relatiegeschenken. Tijdens de bankencrisis ging het mis en raakte hij zijn baan kwijt en werd afhankelijk van een bijstandsuitkering. Hij wilde zo snel mogelijk weer aan de slag, maar werd tegengehouden door allerlei regels. Het ging echt mis in 2015, toen zijn zoon 18 jaar oud werd. Sangers had geen recht meer op kinderbijslag en een kindgebonden budget. Ook kwam hij in de problemen doordat hij naast mijn uitkering werkte. Hij had 3 nulurencontracten en samen met de bijstandsuitkering dus eigenlijk 4 inkomens. Maar je kunt slechts over één inkomen loonheffingskorting krijgen. Sangers betaalde dus veel te veel belasting. Dat krijg je uiteindelijk wel terug, maar als je in de bijstand zit, heb je niet de ruimte om dat voor te schieten. Bij Sangers kwam dat neer op zo’n 500 euro per maand dat hij moest vooruitbetalen. Hierdoor kwam hij steeds vaker rood te staan.

Fraude
Sangers is ook beschuldigd van fraude. Zijn zoon kwam in de problemen en kon de huur niet meer betalen. Hij was in die periode ook regelmatig hier en at regelmatig mee. Volgens de gemeente woonde de zoon van Sangers bij hem in. Dit betekende de kostendelersnorm zou gelden, waardoor de uitkering van Sangers omlaag ging. Het is uiteindelijk wel opgelost. Sangers heeft namelijk een aantal jaren in de lokale cliëntenraad gezeten en weet daardoor waar hij moet aankloppen. Maar veel anderen zijn niet zo mondig, en komen dus op dit soort manieren gigantisch in de problemen.
Het boek van Gerard Sangers Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank is te bestellen via zijn website Te gek voor woorden of via Boeken Bestellen.
Bronnen: Eilanden nieuws, Tegekvoorwoorden.nl, Trouw
Met veel herkenning geluisterd naar de Radio! Eindelijk iemand die de gekte snapt van de P wet!!! Complimenten!