Afgelopen week maakte EenVandaag een reportage hoe Rotterdam de bijstand bestrijdt. Tot voor kort werden in deze stad mensen gedwongen om te gaan werken en diende je een tegen tegenprestatie te leveren. Nu is er een ander beleid dat gericht is meer aandacht en maatwerk.
Werken voor je uitkering
In 2014 vond Leefbaar Rotterdam dat je moest werken voor je uitkering. De toenmalige wethouder van werkgelegenheid Maarten Struijvenberg dacht dat je door het opdoen van werkritme, meer kans had op de arbeidsmarkt en hij was ook van mening dat je ander werk moest accepteren. De huidige wethouder, Richard Moti pakt het anders aan, want ondanks de economische groei tijdens het vorige college, steeg het aantal mensen in de bijstand. Die verplichte tegenprestatie werkte niet en Moti denkt dat extra aandacht, klantcontact en maatwerk meer vruchten afwerpt. Zo is de stad bezig met een betere dienstverlening aan Rotterdammers in de bijstand.

De bijstand in cijfers
In Nederland maken 433.000 mensen een bijstandsuitkering. Rotterdam telt meer dan 35.000 mensen met een bijstandsuitkering. Rotterdam wil aantal bijstandsgerechtigden verminderen met 8000 personen aan het einde van de coalitieperiode over 3 jaar. Vorig jaar verlieten 2375 mensen in de stad de uitkering.
Eigenlijk arbeidsongeschikt
Door de aantrekkende economie zijn de mensen die makkelijk inzetbaar zijn inmiddels aan het werk. De mensen die nu in de bijstand zitten, komen moeilijk aan de slag. Het is erg lastig om mensen in de bijstand aan het werk te krijgen en veel mensen in de bijstand komen nooit meer aan betaald werk. Ze zijn eigenlijk gewoon arbeidsongeschikt.
Bekijk op onderstaande reportage hoe Rotterdam de bijstand bestrijdt.
Bedrijfsleven is de sleutel
De groep mensen die nu in de bijstand zit, is vaak kwetsbaar. Dwang heeft bij deze groep niet veel zin. Mogelijk heeft het wel zin dat het bedrijfsleven meer gaat ondernemen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te passen. Door samenwerking met bedrijven probeert Rotterdam meer mensen in leerwerktrajecten te krijgen. De werkgevers kunnen zo kijken of er geschikte werknemers bij zitten die zo duurzaam aan het werk worden geholpen.
Bronnen: Een Vandaag, NPO Start