De kostendelersnorm wordt gewijzigd. Per 1 januari 2023 zijn jongeren onder de 27 jaar dan geen ‘kostendelende medebewoner’ meer. Hierdoor wordt de bijstandsuitkering van hun ouders niet meer wordt gekort.
Kostendelersnorm wordt gewijzigd
Wie 21 jaar wordt en thuis woont bij zijn bijstandsgerechtigde ouders moet bijdragen aan huishoudkosten. In de praktijk betekent dat de bijstand van de ouders naar beneden wordt bijgesteld. Het idee daarachter is dat wie deze leeftijd bereikt, kan bijdragen aan huishoudkosten, zoals huur. Hierdoor zijn de kosten voor levensonderhoud per persoon lager.
De huidige kostendelersnorm leidde in de praktijk tot problemen bijvoorbeeld als het kind niet in staat was genoeg te verdienen kan leiden tot stress en problemen voor bijstandsgezinnen, zoals financiële problemen. In sommige gevallen stuurden ouders met een een uitkering hun kinderen het huis uit voordat zij 21 jaar worden, zodat ze niet worden gekort op hun uitkering. Sommige gemeenten verhoogden de norm al naar 27 jaar.
Wetsvoorstel Breed Offensief
De kostendelersnorm is onderdeel van het wetsvoorstel Breed Offensief. Dit is een pakket aan maatregelen die bedoeld zijn om meer mensen met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen, aan een baan te helpen of aan het werk te houden. Zo komen er ook meer mogelijkheden voor passende persoonlijke ondersteuning. En de zoektermijn van vier weken voor bepaalde jongeren met een arbeidsbeperking wordt afgeschaft. Deze maatregelen gaan in per juli komend jaar. Per 1 januari gaat en andere maatregel uit het Breed Offensief in werking Bijstandsgerechtigden die in deeltijd met loonkostensubsidie werken, kunnen een gedeeltelijke vrijlating an hun inkomsten uit dat werk krijgen. Dit deel wordt dan niet met de bijstand verrekend. Op deze manier gaat werken lonen.

Participatiewet
De minister kwam deze week ook met ruim twintig maatregelen die de Participatiewet versoepelen en de stap naar werk vergemakkelijken. Bijstandsgerechtigden mogen giften ontvangen tot 1200 euro, en er komen ruimere mogelijkheden voor mantelzorg. Per juli 2024 moeten alle maatregelen ingaan.
Bronnen: Gemeente.nu, Nationale Zorggids, Nu.nl, Rijksoverheid