Laag waterverbruik. Dan ben je vast een bijstandsfraudeur!

Laag waterverbruik. Dan zal je wel frauderen met je bijstandsuitkering! Dat voeren gemeenten nogal eens op als bewijs voor bijstandsfraude. Maar de rechter gaat hier niet altijd mee akkoord.

Bijstandsfraude

Gemeenten bestempelen bijstandsgerechtigden met een laag waterverbruik nogal eens als fraudeur. Dit kan er namelijk op wijzen dat er niemand op dit adres woont en de bijstandsontvanger ergens anders woonachtig is. Maar dit bewijs dat is lang niet altijd terecht. Dat heeft dagblad Trouw onderzocht.


Laag waterverbruik als bewijs

Nederland telt ongeveer 419.000 mensen die bijstand ontvangen. Vorig jaar dienden er 550 zaken tussen gemeenten en bijstandsontvangers bij de Centrale Raad van Beroep: de hoogste bestuursrechter. In tientallen gevallen had de gemeente het vermoeden dat mensen niet de waarheid spraken over hun woonsituatie. De rechter behandelde vorig jaar 24 zaken waarin de gemeente stelde dat een bijstandsgerechtigde niet op het opgegeven adres woonde. In 16 van die zaken werd het laag watergebruik als bewijs opgevoerd. In de helft van die 16 gevallen bleek dat de gemeente te weinig bewijs had verzameld om de terugvordering van de bijstandsuitkering te rechtvaardigen.

laag waterverbruik

Extreem laag waterverbruik

In die situaties waarin de gemeente terecht de bijstand terugvorderde, is meestal sprake van een ‘extreem laag waterverbruik’. Hiermee wordt een verbruik van minder dan 7 kubieke meter per jaar bedoeld. Het is vaste rechtspraak dat gemeenten er onder die grens van mogen uitgaan dat een woning niet bewoond is. Het gemiddeld jaarlijks waterverbruik voor een eenpersoonshuishouden ligt op 46 kuub. Maar zit het verbruik zo rond de 10 à 15 kubieke meter, dan vertrouwen de gemeenten het vaak niet, omdat het er op kan wijzen dat een bijstandsgerechtigde weinig thuis is of er niet meer woonachtig is. En dit zou weer kunnen betekenen dat dit adres van de bijstandsontvanger niet het hoofdverblijf is. Mogelijk is de betrokkene elders woonachtig of woont samen partner of familie. En als je samenwoont gelden andere bijstandstandsregels dan als alleenstaande.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Gelderlander, Schulinck, Trouw

Deel dit bericht:

7 gedachten over “Laag waterverbruik. Dan ben je vast een bijstandsfraudeur!”

  1. waarom bestaat er geen slimme watermeter? die gekoppeld is aan de slimme gas en elektriciteit meter. dan zou er een beter beeld ontstaan voor de gemeente.

    Beantwoorden
  2. HaiBijstandBlues,

    Ik zit in de bijstand en bespaar op van alles watmaar kan. Nu is water maar relatief goedkoop.

    Wassen, douchen, koken.
    Dadelijk komt natuurlijk verwarming, aangezien men denk dat je verwarming steeds nodig hebt.

    Thermo-ondergoed-in een dag voor 3 dagen koken, een keertje minder douchen etc kan giga besparing opleveren. Dwz als je probeert te besparen op dit soort dingen om rond te komen dan wordt het als foutief gekenmerkt.

    Raar toch,

    Hoi Willem

    Beantwoorden
  3. Hallo,
    Op 22 februari dient mijn zaak bij de Centrale Raad van Beroep. Het is een belangrijke zaak voor alle vrijwilligers en mantelzorgers die autokosten maken tijdens hun gratis inzet. Als er iemand is die graag hierover informatie wil ontvangen dan ontvang ik graag een bericht. Groet, Henk

    Beantwoorden
  4. Toilet minder doortrekken, heel kort en minder vaak douchen, dikke kleding, dekentjes op de bank en verwarming uit! Weinig en goedkoop eten, veel reclames aflopen! Gewoon met alles heel zuinig doen, dan ook nog worden gestraft voor je zuinigheid, lekker gaat het hier in Nederland!

    Beantwoorden

Plaats een reactie