Er zijn steeds minder kinderen uit bijstandsgezinnen. Voor het eerst sinds 2012 zijn is het aantal minderjarige kinderen in gezinnen die leven van de bijstand gedaald tot onder de 200.000. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Kinderen uit bijstandsgezinnen
Dat er steeds minder kinderen uit bijstandsgezinnen komen, komt omdat het aantal Nederlanders met een bijstandsuitkering sinds maart 2021 flink is gedaald. Op dit moment zitten er ongeveer 388.000 mensen in de bijstand. En dat is natuurlijk goed nieuws, maar dit betekent niet dat deze kinderen uit de armoede zijn ontsnapt.
Sociaal minimum
Het sociaal minimum en dus ook de bijstandsuitkeringen zijn volgens de Commissie Sociaal Minimum te weinig of van te leven. Een alleenstaande in de bijstand met twee kinderen komt, ook met zaken als de kinderbijslag en eventuele toeslagen erbij, elke maand 52 euro tekort. Bij drie kinderen loopt dat bedrag op tot 229 euro per maand. De Commissie Sociaal Minimum adviseerde dan ook om de bijstandsuitkering te verhogen. Het is onduidelijk of minister Schouten, nu het kabinet is gevallen, voor Prinsjesdag nog iets met dit advies kan doen.

Uit de bijstand, maar nog steeds in armoede
Als een gezin uit de bijstand is, betekent niet dat de financiële problemen zijn opgelost. De kans bestaat dat mensen van de bijstand naar werkende armoede gaan. De armoedegrens ligt volgens het CBS op ongeveer €1700,- voor alleenstaanden en €2400,- voor stellen. Dat is 120% van het sociale minimum. Boven deze grens loop je officieel geen risico meer op armoede, maar de Commissie Sociaal Minimum wil een nieuwe grens trekken.
Bronnen: AD, CBS, Open Rotterdam, Parool