In de gemeente Eindhoven wordt de Omgekeerde Toets ingevoerd. Dat is een reactie op de strikte en strenge regelgeving van de Participatiewet. Door deze strikte regelgeving wordt de mens en zijn achterliggende vraag wel eens vergeten.
Wat is de Omgekeerde Toets?
De Omgekeerde Toets is een methode van Stimulansz. Het is een manier om doelmatigheid en rechtmatigheid te combineren. In het kort komt het erop neer dat er eerst gekeken wordt naar wat nodig is en daarna pas of het past binnen wet- en regelgeving.Betere dienstverlening
De gemeente Eindhoven probeert met de Omgekeerde Toets tot betere dienstverlening aan inwoners te komen op het gebied van participatie. Ook vond de gemeenteraad van de gemeente Eindhoven dat er geleerd moest worden van rechtszaken met inwoners en dat deze rechtszaken in het vervolg moeten worden voorkomen. Een voorbeeld zijn de rechtszaken met mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en van wie de vorderingen oplopen tot een enorm hoog bedrag. Zij kunnen die vorderingen nooit betalen. Eindhoven wil daarom vanuit een breder perspectief naar de inwoner kijken waarbij in eerste instantie wordt uitgegaan van iemands individuele omstandigheden, wensen en behoeften.
Bekijk in onderstaand filmpje wordt de Omgekeerde Toets uitgelegd.
Het gewenste effect
Door de Omgekeerde Toets worden medewerkers van de gemeente gedwongen om te kijken vanuit het gewenste effect. Met de Omgekeerde Toets doorloopt iedereen dezelfde vier stappen, te weten:
- Stap 1: Welk effect willen we bereiken?
- Stap 2: Valt dit effect onder de grondwaarden?
- Stap 3: Is het besluit ethisch te verantwoorden?
- Stap 4: Randvoorwaarden
Vanzelfsprekende werkwijze
Het duurt waarschijnlijk nog even voordat de Omgekeerde Toets in de haarvaten van de organisatie en de mensen zit. Uiteindelijk zal het een vanzelfsprekende werkwijze, in kennis, houding en gedrag worden.
Bronnen: Binnenlands Bestuur, Regelhulp, Samen voor de Klant