De gemeente Loon op Zand deed onderzocht de mogelijkheden om inwoners die langdurig in de bijstand zitten, meer te laten participeren. Adviesbureau K2 voerde dit onderzoek in opdracht van de gemeente uit.
Granieten bestand
De gemeente Loon op Zand had geen zicht op het zogenoemde granieten bestand. De gemeente wilde weten hoe het deze mensen gaat en waar ze van dromen, wat hun wensen zijn en wat hun kwetsbaar maakt. Ook werd onderzocht hoe professionals naar deze mensen
kijken, wat voor beeld ze hebben, hoe ze met deze
mensen omgaan en hoe ze hen in beweging
proberen te brengen. K2 deed hier in opdracht van de gemeente onderzoek naar.
Langdurig in de bijstand
Uit het onderzoek kwam een aantal duidelijke conclusies naar voren.
- Er wordt vaak gepraat over bijstandsgerechtigden, zonder dat er contact is met deze groep.
- Er leven verschillende ideeën onder professionals over de groep mensen met een bijstandsuitkering en professionals hebben te weinig kennis over de mensen die langdurig in de bijstand zitten.
- De begeleiding van een bijstandsgerechtigde is niet optimaal. De begeleiding wordt gekenmerkt door kokerkijken: vanuit de eigen taak of rolverdeling redeneren en niet vanuit de inwoner die hulp vraagt of nodig heeft. Ook verwijzen professionals vaak door, naar andere afdelingen of instanties.
- Deze inwoners ondervinden veel controle op hun leven. Het gevolg is dat zij bang zijn om onbewust iets fout te doen en altijd op hun hoede te moeten zijn. Dit leidt soms tot weerstand.

Vier lessen uit het onderzoek
Het onderzoek zijn vier lessen te trekken.
- Ga erheen, maak contact en vraag. Het contact, zoals een huisbezoek, tussen een inwoner met bijstand en een professional is belangrijk. Echt contact neemt letterlijk drempels weg.
- Iedere professional moet de bijstandsgerechtigde gidsen naar een concreet gevolg. Doorverwijzen heeft geen zin. Meegaan wel.
- Professionals moeten een gedeelde taal en visie hanteren over hoe om te gaan met inwoners die langdurig in de bijstand zitten. Zoals: ‘We vragen altijd waarom iemand niet komt.’
- Het is belangrijk om stress te verminderen stabiliteit te creëren om de weg omhoog te vinden. Om stress te verminderen is het zaak dat inwoners zich begrepen en gehoord voelen. Dit kan door in duidelijke, eenvoudige taal te communiceren op basis van vertrouwen.
Bronnen: Gemeente.nu, K2
Een huisbezoek is een enorme schending van iemands privacy. En dat nadat bij conclusies vermeld staat dat men veel controle op het leven ondervindt. Ik kan mij niet voorstellen dat dit in les 1 vermeld staat.