In Enschede zijn circa 700 inwoners jarenlang onterecht beboet voor overtreden van de bijstandsregels. Over de periode van 2013 tot en met 2015 kregen deze mensen een boete omdat ze zich niet hadden gehouden aan inlichtingenplicht. Maar die boete was onterecht opgelegd. Daarom is er nu €427.000,- terugbetaald of verrekend aan of met de gedupeerden.
Inlichtingenplicht
De 700 bijstandsontvangers kregen de boete omdat zij niet alle informatie zouden hebben verstrekt die van belang waren voor het beoordelen van hun bijstandsaanvraag. Ze zouden hiermee zich niet hebben gehouden aan de inlichtingenplicht. Maar ze bleken onterecht beboet.
In beroep
Diverse mensen waren in beroep gegaan tegen de boete, In In 2019 kwam de Centrale Raad van Beroep (CrvB) met de uitspraak dat er landelijk gebruik was gemaakt van de verkeerde vuistregels. Alleen als aangetoond kan worden dat er kwade opzet in het spel is bij het het schenden van die inlichtingenplicht, kan dat leiden tot volledige terugvordering.
Onterecht beboet
Na die uitspraak heeft de gemeente Enschede 1000 dossiers onder de loep genomen en 901 beslissingen herzien. Dat gaat over bijna 700 inwoners van de stad. Het lijkt nu net of de gemeente iets heeft gedaan wat niet kan, maar feit is dat dit beleid door het Rijk naar de gemeenten is opgelegd.

Boete terugbetaald
De gedupeerden hoefden niks te doen. Inwoners die in de bewuste periode tussen 2013 en 2015 gekort zijn op hun bijstandsuitkering hebben persoonlijk bericht ontvangen over hun eigen dossier. Bij diegenen die onterecht beboet bleken te zijn, zijn de boetebedragen teruggeschroefd naar 50 tot 25 procent van de onterecht ontvangen uitkering. De gemeente heeft in totaal €427.000,- aan de gedupeerden terugbetaald.