Op proef samenwonen in de bijstand. Het kan in Tilburg

In Tilburg kunnen inwoners met een bijstandsuitkering op proef samenwonen. De pilot leverde positieve ervaringen en navolging door andere gemeenten op. Nu wordt het ingevoerd in het reguliere beleid.

Pilot op proef samenwonen

De Tilburgse pilot liep een jaar lang, van september 2021 tot september 2022. Pas als een stel na de proefperiode definitief ging samenwonen, paste de gemeente het uitkeringsrecht aan. Deze pilot leverde positieve ervaringen en waardering van de deelnemers op. Daarom maakt Tilburg er nu vast beleid van.

Samenwonen

Tien stellen deden mee aan de proef, waarbij de twee een duurzame relatie willen aangaan, maar nog niet weten of ze wel bij elkaar passen. Twee stellen besloten uiteindelijk toch niet te gaan samenwonen en zeven koppels besloten na de proefperiode om definitief te gaan samenwonen. Bij één stel loopt de proefperiode nog. Het op proef samenwonen, zorgde voor rust en duidelijkheid over de financiële gevolgen.

Stap naar samenwonen

De stap naar samenwonen had eerder direct gevolgen voor hun uitkering. De twee verliezen namelijk hun individuele bijstandsuitkering. Dit maakte de beslissing moeilijker en daarom meldden mensen dit niet altijd bij de gemeente. Een proefperiode maakt het mogelijk in alle openheid onder een dak te gaan wonen. Samenwonen heeft vaak een positief effect op het welzijn en welbevinden van onze inwoners.

Participatiewet

De proef is een lokale aanvulling op de Participatiewet en kreeg goedkeuring van de minister. Deelnemers houden ieder hun eigen woning, waarvoor ze de woonkosten dragen zoals huur of hypotheek, energie, water en verzekeringen. De gemeente maakt vooraf afspraken over het aantal maanden samenwonen op proef.

Bijvangst

De positieve bijvangst van de proef is dat er extra woningen beschikbaar komen. In totaal zijn er in Tilburg zes woningen vrijgekomen na het experiment.

Op proef samenwonen

Meer experimenten

Tilburg was de eerste gemeente die deze aanpak uitprobeerde, maar verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, hebben de methode al overgenomen. Ook andere gemeenten hebben de Tilburgse pilot toegepast, zoals Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, Hof van Twente, Deventer en Den Haag.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Gemeente.nu, Stadszaken, Tilburg

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Op proef samenwonen in de bijstand. Het kan in Tilburg”

  1. Mijn mening is dat bijstanduitkering voor vrouwen moet worden afgeschaft.
    Want ze willen allemaal een man met een goede baan
    en geld op de bankrekening.
    want ze willen wel in een dure auto rondrijden.
    Maar iemand die een een kleine auto rond hoeven ze niet.
    Het gaat de vrouwen niet om karakter maar om geld.
    Schaf de bijstanduitkering af voor vrouwen en je maakt heel veel mannen gelukkig.

    Beantwoorden

Plaats een reactie