Opnieuw minder kinderen in bijstandsgezin

Het aantal kinderen dat in een bijstandsgezin woont, is opnieuw gedaald. Eind 2018 leefden in Nederland bijna 217 duizend minderjarige kinderen in bijstandsgezinnen. Dat is 6,5 procent van alle kinderen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2019.

Kinderen uit bijstandsgezin

Het aantal kinderen in een bijstandsgezin is voor het tweede jaar op rij gedaald. Uit de Jeugdmonitor blijkt dat bijstandskinderen vaak een niet-westerse migratieachtergrond hebben en bijna altijd in een huurwoning wonen. Ook zijn bijstandsgezinnen veelal eenoudergezinnen en hoe jonger de kinderen, hoe minder het bijstandsgezin te besteden heeft en hoe vaker de schulden groter zijn dan de bezittingen.


Rotterdam en provincie Groningen

Van alle kinderen onder de 18 behoorden eind 2018 6,5 procent tot een gezin waarin minstens één volwassene een bijstandsuitkering had. Van alle steden telde Rotterdam (15,5 procent) de meeste bijstandskinderen en van de provincies is Groningen de koploper (8,7 procent). Bekijk de cijfers over jongeren in de bijstand.

Wat is de Jeugdmonitor?

De Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de situatie van jongeren. Het CBS brengt ieder jaar een rapport uit waarin cijfers worden gegeven rond de thema’s gezin, onderwijs, veiligheid en justitie, gezondheid en welzijn en arbeid van gemeenten en heel Nederland. Dit jaar is er een speciaal hoofdstuk gewijd aan Opgroeien in de bijstand met cijfers over de samenstelling van die gezinnen en hun welvaartspositie.

Eenoudergezinnen

Bijstandsgezinnen zijn vaak eenoudergezinnen (69 procent). Bij het grootste deel van deze eenoudergezinnen (65 procent) is de vrouw de hoofdkostwinner was. Daarnaast zijn in bijstandsgezinnen met jonge kinderen vaker twee ouders aanwezig dan in gezinnen met oudere kinderen.

bijstandsgezin
Het grootste deel van bijstandsgezinnen wordt ‘gerund’ door alleenstaande moeders. Bron afbeelding: Pixabay

Syrische migratie-achtergrond

Veel bijstandskinderen hebben een niet-westerse migratie achtergrond. De grootste groep waren de Syrische bijstandskinderen. Eind 2018 waren er bijna 29 duizend bijstandskinderen met een Syrische migratie-achtergrond. Dit is ruim 13 procent van alle bijstandskinderen. De oorzaak ligt in het feit dat de meeste Syrische statushouders niet meteen betaald werk en komen daardoor in de bijstand terechtkomen. Het totale aantal bijstandskinderen daalde, maar deze groep groeide met 1,2 duizend ten opzichte van 2017.

Bekijk hieronder een filmpje over bijstandsgezinnen dat het CBS in november 2018 online zette.

Armoede dreigt bij bijstandsgezin

Bijstandsgezinnen hebben minder te besteden dan ander gezinnen. Gemiddeld hebben ze €1920,- per maand per maand te besteden dat is ongeveer de helft van andere gezinnen zonder bijstand. Bijstandsgezinnen behoren bijna altijd tot de 20 procent minst welvarende huishoudens van Nederland en is de kans op armoede het grootst (87 procent) Ook woonde bijna alle bijstandsgezinnen (meer dan 95 procent) in een huurwoning. Deze gezinnen besteedden een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan andere gezinnen.

Lees ook het artikel: Is het ontvangen van een uitkering erfelijk?

Bronnen: AD, Jeugdmonitor 2019, Trouw

Deel dit bericht:

Plaats een reactie