De bijstand is in augustus gedaald ten opzichte van juli 2020. Best opvallend nieuws in deze coronatijden. De aanvragen voor een uitkering lagen weer op normaal niveau. Minder mensen hadden een bijstandsuitkering en meer mensen stroomden de bijstand uit. Dat kwam met name omdat er meer uitstroom was naar onderwijs.
Bijstand is in augustus gedaald
Divosa, de vereniging van directeuren van de gemeentelijke sociale diensten, heeft becijferd dat het aantal mensen in de bijstand is gedaald. In augustus lag het aantal aanvragen voor algemene bijstand op een vergelijkbaar niveau als in februari 2020. Februari is de maand toen er nog geen coronacrisis was. Het is een goede maand om de cijfers mee te vergelijken, omdat het een maand was met een gemiddeld aantal aanvragen.
Minder bijstand vanwege studiefinanciering
Er is vooral meer uitstroom naar onderwijs. Dat patroon zie je ieder jaar terug, want dan beginnen de opleidingen. Dan vragen jongeren die studiefinanciering aan en hebben dan geen recht meer op bijstand. Daarentegen ligt het totaal aantal beëindigde uitkeringen een stuk lager dan in 2019. Dat komt omdat minder mensen werk hebben gevonden en bij minder mensen de uitkering is stopgezet vanwege handhaving. Ook in Amsterdam is deze trend te zien en is de bijstand in augustus gedaald. In de zomer hadden circa ongeveer 40.500 personen een bijstandsuitkering, evenveel als een jaar geleden. Maar de laatste daalt het aantal mensen in de bijstand en ligt net iets hoger dan 40.000 mensen. Dat is nog altijd meer dan begin dit jaar toen de teller nog op 38.700 personen stond.

Ontwikkeling van de bijstand
De ontwikkeling van de bijstand volgt de ontwikkeling van de economie. Als er minder banen zijn en het aantal vacatures daalt, dan het aantal mensen in de bijstand weer toenemen. Zeker als WW-uitkeringen aflopen of zzp’ers hun bedrijf niet kunnen voortzetten en werkloos worden. Mensen die geen andere middelen van bestaan hebben, zullen dan in de bijstand terecht komen. Bekijk hieronder een reportage van Nieuwsuur over de economische gevolgen van de coronacrisis.
Effect van coronacrisis op bijstand
Ondanks deze positieve cijfers is het toch de verwachting dat de komende maanden het aantal bijstandsuitkeringen flink gaat stijgen. De belangrijkste oorzaak is het aflopen van de TOZO-regeling per 1 oktober, waarbij zzp-ers aanspraak konden maken op een uitkering op het niveau van de bijstand. Het CPB voorspelt dat in 2020 de bijstand groeit naar 399.000. En in 2021 naar 420.000 uitkeringen. In het zwartste scenario stijgt het aantal mensen in de bijstand met meer dan 210.000 naar 625.000 in 2022. Ter vergelijking: in 2019 bedroeg het gemiddeld aantal bijstandsuitkeringen ongeveer 385.000.
Bronnen: Berenschot, Divosa, MUG Magazine