Participatiewet moet anders: reactie van de staatssecretaris

De Participatiewet moet anders. Dat was de teneur van twee berichten in de media die afgelopen mei verschenen. Staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) heeft onlangs op verzoek van de Tweede Kamer op deze berichten gereageerd.

De berichten

Op 3 mei verscheen het bericht De Participatiewet moet op de schop, vinden gemeenten: Te veel wantrouwen en het bericht dat 18 mei werd gepubliceerd Uitkering Johan werd onterecht afgewezen en hij is niet de enige: “Ik moest eten scoren op straat”. De teneur van deze berichten was dat het stelsel menselijker en eenvoudiger moet en dat er meer vanuit vertrouwen en maatwerk gewerkt moet gaan worden en minder vanuit bureaucratie. Lees ook het bericht dat op dit bijstandsblog hierover verscheen.


De reactie van de staatssecretaris

Staatssecretaris Wiersma vindt dat bij de uitvoering van de Participatiewet die veel kwetsbare burgers bedient, de menselijke maat centraal te staan, zowel in de regelgeving, als in de uitvoering. De hardvochtige effecten van de bijstand zullen worden onderzocht.

Oplossingen

De staatssecretaris meld dat deze zomer al de eerste focusgroepen met bijstandsgerechtigden hebben plaatsgevonden en een eerste stakeholdersdag met een breed scala aan bij de uitvoering betrokken organisaties en experts. In de focusgroepen werd gesproken over de verschillende knelpunten die in de uitvoering van de Participatiewet worden ervaren. Op korte termijn wordt er
met betrokkenen gekeken naar mogelijke oplossingen.

Onderzoek

Ook vindt er een onderzoek plaats waarin de huidige wetenschappelijke inzichten met betrekking tot de menselijke maat binnen de bijstandsverlening worden geanalyseerd. Daarnaast zijn juridische experts bezig om de Participatiewet te bestuderen op dit thema.

Participatiewet moet anders

Participatiewet moet anders

De Participatiewet moet anders. Dat is duidelijk. Hiertoe wordt alle input uit de gesprekken en onderzoeken verzameld omgebouwd tot een beleidsplan. De nieuwe bewindspersoon, kan hier dan in de komende regeerperiode mee aan de slag. In dit beleidsplan zal zowel bestaan uit korte als langere termijn oplossingen. De staatssecretaris heeft in zijn reactie beloofd dat de Tweede Kamer voor het einde van dit jaar over de verdere voortgang van dit traject wordt geïnformeerd.

Bronnen: Een Vandaag, Rijksoverheid, Trouw

Deel dit bericht:

5 gedachten over “Participatiewet moet anders: reactie van de staatssecretaris”

  1. Universeel basisinkomen is de enige oplossing. Of gaan er weer nieuwe wetten komen die mensen in waardeloze trajecten dwingen? Strafmaatregelen die mensen in de schulden drukken en zorgen voor ongekende stress of ze hun huis, douche en eten nog kunnen betalen. En dat in NL dat miljarden over de balk gooit voor banken, groene energie, de EU en vluchtelingen.

    Beantwoorden
  2. Ik ben het met u eens dat een basisinkomen een hoop goed zal doen.
    Echter ben ik ook blij dat we in de EU zitten en we moeten inzetten op groene energie (alleen geen biomassa!).
    Waar ik mij eerder boos over maak is dat de staat 7 miljard subsidie geeft aan huiseigenaren en ‘slechts’ 4 miljard aan huurtoeslag voor huurders. Dát is de grote boosdoener waar huurders onder lijden. En vergeet de belasting op huur niet, de verhuurdersheffing. Huizenbezitters krijgen geld toe, huurder betalen er belasting over. Te gek voor woorden.
    Dus als u weer naar de stembus loopt, zou ik even goed nadenken als ik u was. Realiseert u zich welke partijen u benadelen? Dat zijn met name de VVD, CDA en Forum voor Democratie. Die zijn tégen een basisinkomen, vóór verlagen van de bijstand en bevoordelen mensen met grote vermogens.

    Ik begrijp dat u zich opwindt over vluchtelingen, maar besef dat zij slechts een heel klein aandeel hebben in de kosten. En van de EU krijgen wij ook héél veel geld en andere voordelen terug.
    De woningnood bijvoorbeeld is niet te wijten aan de vluchtelingen, maar aan bewust beleid van met name de VVD. Sociale huurwoningen worden afgebroken, vakantieparken schieten als paddestoelen uit de grond. Heb je een koophuis, dan wordt je slapend rijk, zonder daar ooit iets voor te hebben gedaan. Huur je, dan ben je zoveel geld kwijt aan huur en energiekosten dat je niet kunt sparen om hogerop te komen.
    Er is geld genoeg, het is alleen niet eerlijk verdeeld.

    Beantwoorden
  3. Vera, ik spaarde tussen 2005 en 2019 (15 jaar) binnen mijn bijstandsuitkering € 25.000,00!!! Ik huur en betaal alle andere vaste lasten per automatische incassomachtigingen. Dit resultaat is niet schokkend: het is gewoon “Tering naar de nering zetten”. Oftewel de uitgaven aanpassen aan de inkomsten!! En dan nog een wijsheid, als vast en zeker onderdeel van mijn aanpassingsproces: “Goed gedrag loont!”. Het wordt hoogste tijd dat het gedrag in de te voeren discussies veel hoger op de politieke agenda wordt geplaatst. Dat is namelijk een eerlijke weg, Vera.

    Beantwoorden
  4. Vera en anderen, je vindt niet je geluk door maar te blijven protesteren tegen de politiek en de overheid. Vindt je eigen, eerlijke weg in het leven met bijstand door 4 dingen goed te begrijpen en goed toe te passen: (1) Een goede administratie, (2) De tering naar de nering zetten, (3) Goed gedrag loont, en (4) Artikel 34, tweede lid aanhef en onder c van de Participatiewet. Maak van deze 4 een praktijkstudie en je bouwt aan je perspectieven binnen de uitkering!!

    Beantwoorden
  5. Slotsom: Zo maakte ik van de nood – langdurige bijstand – een deugd: Ik sta 100% positief in het gedrag (niet roken, niet drinken, niet snoepen, niet gokken, geen escort seks) en ik heb dan ook een positief rendement daarvan in welzijn èn welvaart (sociaal, financieel, medisch, psychisch).

    Harry Plazier, 26-10-2021.

    Beantwoorden

Plaats een reactie