Schrap de kostendelersnorm uit de wet! Dat vindt een aantal organisaties waaronder de vakbond FNV. Die norm zorgt ervoor dat wanneer je met meer mensen in één huis woont, je minder bijstand ontvangt. Het gevolg is armoede en dakloosheid.
Petitie
Een aantal organisaties waaronder de vakbond FNV, de Woonbond, ouderenorganisatie KBO-PCOB en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland vinden dat de kostendelersnorm afgeschaft moet worden omdat het leidt tot armoede en dakloosheid. Daarom hebben ze een oproep gedaan aan de Tweede Kamer daarom op om de kostendelersnorm te schrappen uit de wet. Deze petitie willen ze in januari aan de politiek aanbieden.
Wat is de kostendelersnorm?
De kostendelersnorm werd in 2015 ingevoerd en bepaalt dat een bijstandsuitkering lager wordt naarmate de bijstandsontvanger met meer mensen een huishouden deelt. Samenwonen is immers financieel voordeliger omdat je met meer volwassenen in je woning, de kosten voor het huishouden, waaronder huur, gas en licht, televisie, enzovoorts, kunt delen. Als je minder kosten maakt, kun je dus toe met een lagere bijstandsuitkering. Ongeveer een op de tien bijstandsgerechtigden heeft met te maken met de kostendelersnorm en krijgt dus minder bijstand. In 2019 waren dat meer dan 40.000 mensen.
Op onderstaande video wordt uitgelegd wat de kostendelersnorm precies is.
Negatieve effecten
De gedachte achter de kostendelersnorm klinkt misschien logisch, maar toch blijken er in de praktijk veel negatieve effecten aan te kleven. Zo zou het leiden tot armoede en dakloosheid, met name onder jongeren, in de hand werken. Stel dat een vriend vraagt om onderdak aan iemand die een bijstandsuitkering heeft, dan wordt er gekort op de bijstandsuitkering. Ook zijn er ouders die noodgedwongen hun meerderjarige kinderen uit huis moeten zetten zodat hun bijstand niet lager wordt. Of zorgbehoevende ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking die een gezamenlijk huishouden voeren worden op deze manier financieel gekort worden op hun bijstand (mantelzorgboete).

FNV: Schrap de kostendelersnorm
De FNV vindt dat bezuinigingen op de bijstand door onder meer de kostendelersnorm, niet opwegen tegen de ernstige maatschappelijke misstanden die hierdoor worden veroorzaakt. Gemeenten kunnen van de kostendelersnorm afwijken, maar doen dit nauwelijks. Het kabinet heeft een onderzoek gedaan naar de kostendelersnorm. Ondanks de onderzoeksresultaten en de kritiek vanuit gemeenten en andere partijen, wil het kabinet deze norm toch in stand houden. Schrap de kostendelersnorm uit de wet vindt de FNV.
Bronnen: Binnenlands Bestuur, FNV, Reformatorisch Dagblad