De gemeente Velsen kiest voor een positieve benadering in plaats van het opleggen van een tegenprestatie. De gemeente treft geen maatregelen tegen inwoners met een bijstandsuitkering die geen tegenprestatie willen leveren.
Meedoen in de samenleving
Velsen telt 1369 inwoners met een bijstandsuitkering. Het beleid van de gemeente is erop gericht om deze inwoners weer mee te laten doen in de samenleving. Dat kan zijn door een perspectief bieden op (betaald) werk. En als je nog niet klaar bent voor de arbeidsmarkt, dan wil de gemeente je op een andere manier laten participeren. Dat moet wel aansluiten bij je talenten, motivatie en mogelijkheden. Dat kan vrijwilligerswerk zijn.
Tegenprestatie, wat is dat precies?
Wanneer je een uitkering van de gemeente ontvangt, mag de gemeente je vragen om daarvoor een tegenprestatie te leveren. Die tegenprestatie bestaat uit onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving. Het werk is van beperkte duur en omvang. Je kunt zelf een voorstel doen voor een tegenprestatie. Ook kan de gemeente met een voorstel komen. Als je zelf iets mag uitkiezen, zoek dan een organisatie of vereniging die je aanspreekt. Denk bijvoorbeeld aan koffieschenken in een wijkhuis, leesouder zijn op school of het actief zijn als taalmaatje voor inburgeringsplichtigen.
Positieve benadering
Als bijstandsgerechtigde weigert om vrijwilligerswerk te doen, dan kan een maatregel worden opgelegd en dat betekent dat je één maand een lagere uitkering krijgt. Tot op heden is dat nog nooit gebeurd. Velsen vindt dat een positieve benadering meer vruchten afwerpt.
Bronnen: Noordhollands Dagblad, Rijksoverheid, Velsen