Proef met opschorten van de kostendelersnorm in Rotterdam

Rotterdam is gestart met een proef met opschorten van de kostendelersnorm. Hierdoor worden ouders met een bijstandsuitkering in Rotterdam worden niet gekort op hun uitkering als volwassen kinderen nog thuiswonen. De gemeente schort de kostendelersnorm op voor inwonende kinderen van 21 tot en met 27 jaar. De proef geldt voor zes maanden.

Wat houdt de kostendelersnorm in?

Als twee mensen met een bijstandsuitkering gaan samenwonen, heeft dat ook invloed op hun uitkering: die wordt lager. Dat heet de kostendelersnorm. Het idee hierachter is dat thuiswonende kinderen vanaf 21 jaar of samenwonende partners financieel kunnen bijdragen aan het huishouden. De gedachte is dat je dan de kosten deelt voor het huishouden, waaronder huur, gas en licht, televisie. Als je minder kosten maakt, kun je dus toe met een lagere bijstandsuitkering.


Nadeel van de kostendelersnorm

In de praktijk komen mensen door deze norm in de financiële problemen, ook in Rotterdam. Vaak wordt deze norm als een gezinsboete beschouwd. Het zou armoede en schulden in de hand werken. Gezinnen hebben lang niet zoveel voordeel van het delen van de woonkosten en het komt veelvuldig voor dat het thuiswonende kind niet in staat is genoeg te verdienen. Dan gaat het gezinsinkomen erop achteruit. Daarom kan het ertoe leiden jongeren geen dak meer boven hun hoofd hebben, omdat zij door hun ouders gevraagd worden uit huis te gaan zodra ze 21 worden. Een deel van hen raakt dakloos.

opschorten van de kostendelersnorm

Proef met opschorten van de kostendelersnorm

De proef met de het opschorten van de kostendelersnorm in Rotterdam is ingesteld naar aanleiding van een motie, ingediend door de ChristenUnie-SGP. De motie werd mede ondertekend door GroenLinks en de PvdA. Rotterdam is niet de enige stad waar er wordt geëxperimenteerd met het opschorten van de kostendelersnorm. Groningen en Tilburg gingen Rotterdam al voor.

Bronnen: Dagblad 010, Kassa, Reformatorisch Dagblad,

Deel dit bericht:

Plaats een reactie