In Dordrecht en omstreken wordt schuldhulp een voorwaarde bij het ontvangen van een bijstandsuitkering. Mensen met schulden die een bijstandsuitkering aanvragen, kunnen vanaf 1 januari 2022 verplicht worden om schuldhulp te aanvaarden. Door deze ‘positieve sanctie’ kunnen deze mensen sneller aan een betaalde baan geholpen kunnen worden, is de gedachte.
Schulden
Te laat betalen van je rekeningen is één van de signalen die laten zien dat iemand in de schulden komt. De gemeente Dordrecht en een aantal omliggende gemeenten starten daarom vanaf 1 januari met een experiment voor vroegsignalering van schulden op gemeentebelastingen. Met negen andere gemeenten gaat Dordrecht vier jaar lang de signalen bijhouden. De Sociale Dienst Drechtsteden begeleidt deze mensen op weg naar een schuldenvrij bestaan.
Verplichte schuldhulp
Ook nu is het al een wettelijke taak van de gemeente om betalingsachterstanden op huur, energie, drinkwater en zorgverzekering vroegtijdig te signaleren. De Drechtsteden gaan per 1 januari 2022 nog een stapje verder en gaan ook bij mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, checken of er betalingsachterstanden op gemeentebelastingen boven de €300,- zijn. Daarna worden deze mensen doorverwezen naar schuldhulpverlening.
Nieuwe aanpak
De gedachte achter deze nieuwe aanpak is dat mensen met schulden, veel stress hebben en daarom niet in staat zijn hun problemen op te lossen en betaald werk te vinden. De gemeente Dordrecht wil met de nieuwe aanpak deze uitzichtloze situatie ombuigen waardoor kwetsbare mensen sneller aan een betaalde baan worden geholpen en er financieel weer bovenop komen.
Financiële zorgen
Mensen met betalingsachterstanden en schulden lopen vaak lang door met financiële zorgen. Dat komt enerzijds voort uit schaamte, maar ook omdat ze niet goed weten waar ze moeten aankloppen voor hulp en de mogelijkheden niet kennen. Met deze aanpak draait de gemeente het om en neemt het initiatief om hulp aan te bieden.
Schuldhulp leidt tot minder stress
Die schuldhulpverlening kan zelfs gedwongen worden opgelegd. In de wet staat namelijk een artikel dat de gemeente aanvullende eisen aan bijstandsgerechtigden mag stellen om de kans op het vinden van een baan te vergroten.
Bronnen: AD, NPO Radio, PZC, RTV Dordrecht, Trouw
Hier in de stad ook overal billboards met gemeentehulp bij schuld. Aangezien ze mij een keer 100% gekort hebben vraag ik mij af hoe het in elkaar steekt. Gaan ze eerst mensen korten en daarna helpen? Of korten ze niet meer bij schulden? Wie weet meer, ik vind nergens info.