De sloop van goedkope sociale huurwoningen in Almelo zal tot minder bijstandsuitkeringen leiden. Dat is de gedachte van wethouder Sociale Zaken Arjen Maathuis (VVD). Volgens hem is er een rechtstreeks verband tussen sociale huurwoningen en het relatief grote aantal bijstandsuitkeringen in Almelo.
Werk in overvloed
In Almelo is er werk in overvloed. De stad is een banenmotor voor de regio. Er zijn zo’n 45.000 banen , maar toch zijn er bijna 2600 inwoners met een bijstandsuitkering. Dat wordt volgens wethouder Maathuis aangewakkerd door het grote aanbod aan goedkope sociale huurwoningen in de stad.
Daling uitkeringen stagneert
Drie jaar geleden telde Almelo 2870 uitkeringsgerechtigden. het plan van de wethouder was om dit terug te brengen met 25 procent. Het plan was om aan het einde van deze raadsperiode nog maar 2100 mensen in de bijstand te hebben. Maar die doelstelling wordt hoogstwaarschijnlijk niet gehaald. De daling stagneert.
Goedkope sociale huurwoningen
Die stagnatie komt door corona, waardoor het aantal mensen dat in de bijstand terecht kwam, licht toenam. Volgens Maathuis komt het met name door de ‘instroom’ door mensen van buiten. Twee derde van de mensen met een bijstandsuitkering niet in Almelo geboren. Het gaat veelal om mensen die naar Almelo komen, omdat ze er snel en goedkoop aan woonruimte kunnen komen. Daarnaast telt Almelo een groot aanbod van goedkope sociale huurwoningen. Er is in Almelo een gemiddelde wachttijd van zeven maanden. Dat is kort. In andere plaatsen duurt het jaren. Dit alles leidt er toe dat er jaarlijks 30 mensen extra in Almelo komen wonen en een beroep doen op de sociale voorzieningen.
Meer bijstandsuitkeringen
Vergeleken met gemeenten van dezelfde grootte telt Almelo gemiddeld 60 procent meer bijstandsuitkeringen. Omdat het Rijk niet alles vergoed moest de gemeente over de afgelopen tien jaar met 25 miljoen euro bijspringen.

Instroom beperken
De wethouder vindt dat Almelo de instroom moet zien te beperken, zodat het aantal bijstandsuitkeringen teruggebracht kan worden. Dat kan door de stad beter in balans te brengen. Dat betekent oude wijken herstructureren. Oude sociale huurwoningen slopen en huizen terugbouwen voor het middensegment.
Oppositie
De oppositiepartijen zijn geschrokken van de plannen van de wethouder. Ze vinden dat Almeloërs die in een sociale huurwoning wonen, in het beklaagdenbankje worden gezet als bijstandtrekker. De wethouder schetst het beeld van calculerende inwoners die naar het uitkeringswalhalla Almelo trekken.
Er zijn al te weinig sociale huur woningen, en dan trekt een gemeente het onzalige plan om er te gaan slopen. Onbegrijpelijk.