Het aantal statushouders met een bijstandsuitkering neemt toe, zo meldde de Telegraaf. Volgens de krant had 53 procent van de statushouders die tussen 2012 en 2019 vijf jaar in Nederland stonden ingeschreven, een uitkering.
Meer statushouders met een bijstandsuitkering
Er zitten meer statushouders in de bijstand. Volgens de Telegraaf had, van de asielmigranten die tussen 2012 en 2019 vijf jaar in Nederland stonden ingeschreven, 53 procent een bijstandsuitkering (16.580 personen). In de periode 2004-2011 was dit 38 procent (14.970 personen). Bij vrouwen ligt dit percentage nog hoger en deze groep komt nauwelijks aan het werk. Na een verblijf van 15 jaar heeft 45 procent van de vrouwelijke vluchtelingen nog geen betaald werk. Dat komt omdat vrouwen eerst een stabiele situatie willen gezin. Ook richten gemeenten onbedoeld hun begeleiding meer op mannelijke dan op vrouwelijke nieuwkomers. Mannen worden gezien als meer kansrijk op de arbeidsmarkt.
Aantal statushouders met een bijstandsuitkering blijft gelijk
Divosa meldt mede op basis van de CBS cijfers, dat het aantal statushouders met een baan daalt en dat het aantal statushouders in de bijstand gelijk blijft. In de eerste helft van 2020 werkte 29,1% van de statushouders die sinds 2014 naar Nederland zijn gekomen. Het percentage statushouders in de bijstand is in de eerste twee kwartalen van 2020 gelijk gebleven (56,9%). Volgens Divosa zijn deze cijfers te verklaren doordat veel statushouders met korte, parttime contracten werken en door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt.

Laag opleidingsniveau
Volgens migratieonderzoeker Jan van de Beek komt de groei van het aantal statushouders dat gebruikt maakt van een bijstandsuitkering, deels door economische factoren en de lange asielprocedure. Maar het komt volgens hem vooral door het lage opleidingsniveau van deze groep migranten. Een grote groep vluchtelingen komt tegenwoordig uit het Midden-Oosten en Afrika, waar het gemiddelde opleidingsniveau lager is en waardoor de kans op werk minder is.
Heeft een statushouder recht op een uitkering?
Ja, wanneer statushouders worden gehuisvest in een gemeente, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Voordat ze de ‘vluchtelingenstatus’ verleend krijgen, verblijven ze meestal de eerste tijd in de asielopvang. Hier krijgen ze geen uitkering, maar leefgeld.In Nederland beslist de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of een asielzoeker wordt erkend als vluchteling. Asielzoekers die als vluchteling worden erkend krijgen de ‘vluchtelingenstatus’. Zij worden ook wel statushouders of vergunninghouders genoemd. Nadat hun een vergunning is verleend, hebben ze ook recht op woonruimte. Het is het startpunt voor hun integratie in de maatschappij. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bepaalt op basis van het landelijke woningaanbod in welke gemeente de statushouder komt te wonen. Wanneer een statushouder een woning toegewezen heeft gekregen, kan hij een uitkering ontvangen totdat er werk is gevonden of aan een opleiding is begonnen.
Statushouders met een bijstandsuitkering: stagnatie of groei?
De toename van statushouders met een baan is tijdens de coronacrisis tot stilstand gekomen. Dat geldt overigens niet alleen voor statushouders, maar voor de hele Nederlandse beroepsbevolking. Over de hele linie neemt het aantal mensen een met bijstandsuitkering toe.
Statushouders hebben net zoals iedere inwoner van Nederland recht op bijstand, maar hebben ook de plicht om in te burgeren. Het inburgeringsstelsel verandert per 1 januari 2022 Het oude stelsel vertoonde teveel mankementen. In het nieuwe stelsel moeten inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland en zo snel mogelijk werk vinden en de taal. Wellicht wordt hierdoor de groep statushouders met een bijstandsuitkering een stuk kleiner.
Bekijk hieronder een video waarin de hoofdlijnen van de nieuwe inburgeringswet worden uitgelegd.
Bronnen: CBS, Divosa, NPO Radio 1, KIS, RD, Rijksoverheid, Sociale Vraagstukken, Telegraaf
Bizar dat ik ze dan toch in auto’s zie rijden die ik als werkende met een modaal inkomen niet kan betalen….En als je het financieel zo zwaar hebt..waarom dan zoveel kinderen maken. Geen wonder dat onze zorgverzekeringpremies en de loonbelasting zo hoog zijn.
Persoonlijk ben ik voorstander van een eerlijker systeem. Wil je een bijstandsuitkering genieten, ga dan maar eens wat doen er voor. Er is genoeg werk voor alle lagen van de bevolking.
Dag Alex, Een bijstandsuitkering is niet genieten. Mijn gemeente gedraagt zeer bedreigend en vordert € 120.769,09 van mij. Dit nadat ik mee wou doen in de samenleving als vrijwilliger. Ik ontving alleen maar wat reiskostenvergoeding. Informeerde mijn gemeente niet omdat de reiskostenvergoeding los staat van het recht op uitkering. Ik vraag mij wel eens af of dit de VRIJHEID is waar de jongens hun leven voor hebben gegeven in Frankrijk. Groet, Henk
Ff serieus… € 120.769,09? Hoe komen ze aan dat bedrag dan? Is dit bedrag zo hoog omdat je nu voor langere tijd ook je uitkering terug moet betalen?
Kan het dan zijn dat jij op vrijwillige basis werk hebt gedaan dat normaal gesproken ook door een betaalde kracht uitgevoerd kan worden? Of mega veel uren gedraaid waarmee je eigenlijk aantoont dat je prima kunt werken en je uitkering helemaal niet nodig had? Ben echt benieuwd want dit bedrag is bizar.
Als dat echt is omdat je niet hebt gemeld dat je gecompenseerd bent voor kosten die jij hebt gemaakt om te reizen toen jij je vrijwillig inzette voor onze samenleving, dan zou ik een goede advocaat zoeken want dat is pure waanzin.
Maar als dit het bedrag is dat jij aan reiskostenvergoeding hebt ontvangen in de afgelopen jaren dan heb je zeker weten geen 0,19 cent per kilometer gekregen. 🙂
Als jij echter buitensporig hoge reiskostenvergoedingen hebt ontvangen en daardoor een riant inkomen hebt genoten dan vind ik het terecht dat de gemeente je keihard aanpakt.
Maar ik kan me echt niet voorstellen dat er eerlijke en legale organisaties zijn met vrijwillige medewerkers die zij iedere maand duizenden euro’s aan reiskostenvergoeding cadeau geven.
Helemaal gelijk Alex, hier wonen erg jong Syrisch gezin met bijna 3 kinderen. Ze hebben geen werk, lopen allebei met een grote smartphone en nu ligt er een doos op de stoep voor oud papier waar een Samsung tv in zat die ik niet kan betalen. Hoe kan dit allemaal?
Er zijn (te) veel status houders die thuis zitten en gewoon aan het werk kunnen waarbij ze de nederlandsche taal niet machtig hoeven te zijn. Bv: vuilnisman, upperman, orderpicker of in de tuinbouw.
Als je zo een groot bedrag moet terugbetalen dan zit je al jaren thuis en als je dan in staat bent om vrijwilligerswerk te doen kun je ook gewoon bij een baas gaan werken.
Mijn opties ww max 3 maanden en verplicht aan het werk verder geen bijstand en toeslagen voor meer voor wie dan ook we zitten gvd met 850000 niet in te vullen vacatures waar hebben we het over. Ik heb van mijn 14e tot mijn 66ste gewerkt hoezo passende arbeid (ben de oudste uit een nest van 14)
Bertus
.
Grapjas! Er zit geen enkele werkgever te wachten op iemand van 50 plus die al tien jaar of langer in de bijstand zit. Banen genoeg ja, maar nooit een match tussen deze personen en de openstaande vacatures!
allemaal rare aannames en goedpraterij.
“Na een verblijf van 15 jaar heeft 45 procent van de vrouwelijke vluchtelingen nog geen betaald werk. Dat komt omdat vrouwen eerst een stabiele situatie willen gezin. Ook richten gemeenten onbedoeld hun begeleiding meer op mannelijke dan op vrouwelijke nieuwkomers. Mannen worden gezien als meer kansrijk op de arbeidsmarkt. ”
Je hebt niets te willen, participatieplicht.