Het aantal meldpunten om bijstandsfraude door te geven, is gestegen. Volgens onderzoek van BNR hebben 196 gemeenten zo’n meldpunt waar burgers kunnen doorgeven dat ze iemand verdenken van bijstandsfraude.
Meldpunten
Momenteel hebben 196 gemeenten zo’n meldpunt. Dat zijn er 47 meer dan twee jaar geleden. En in 2013 waren er slechts 44 meldpunten. De meldpunten worden ook wel kliklijnen genoemd en bieden vaak meerdere mogelijkheden om de vermoedens van fraude te melden. Dat kan meestal telefonisch en via een online formulier. Je mag ook anoniem bijstandsfraude melden. Je moet dan De klikker moet dan wel zo veel mogelijk informatie doorgeven. Het meldpunt kan u als anonieme melder immers niet meer benaderen voor aanvullende informatie of vragen.
Inlichtingenplicht
Bijstandsfraude kent vele vormen. Meestal komt het doordat je de inlichtingenplicht hebt geschonden en hebt verzwegen dat je beschikt over vermogen, of bijverdient zonder dit op te geven, of dat je samenwoont, terwijl je hebt opgegeven dat je alleenstaand bent. Wordt de bijstandsfraude ontdekt dan kan de consequentie zijn dat je bijstandsuitkering voor een bepaalde periode wordt verlaagd of tijdelijk wordt stopgezet. De gemeente kan ook beslissen om de uitkering helemaal te beëindigen. In 2019 meldden gemeenten overtredingen van de inlichtingenplicht bij 7% van hun bijstandsbestand. In totaal zou het gaan om 29.000 mensen de inlichtingenplicht zouden hebben geschonden.

Stigmatiserend en slecht voor sociaal vertrouwen
Dat burgers via steeds meer meldpunten worden aangespoord om anderen aan te geven voor vermoedelijke bijstandsfraude, baart deskundigen zorgen. Het kan zorgen voor wantrouwen tussen burgers veroorzaken en dat is niet goed voor sociale cohesie en slecht voor sociaal vertrouwen. met name anoniem melden veroorzaakt vooral wantrouwen tussen burgers onderling. Ook vinden sommigen dat de overheid burgers niet moet betrekken bij het opsporen van bijstandsfraude. Kliklijnen werken bovendien stigmatiserend, omdat specifiek bijstandsgerechtigden worden benoemd.
Bronnen: Binnenlands Bestuur, BNR, Dagblad 010, De Groene, RTV Drenthe, Volkskrant