De gemeenten Venlo en Venray hebben de bijstandsuitkering van een aantal Turkse inwoners terecht stopgezet en hebben zich hiermee niet schuldig gemaakt aan discriminatie. De uitkeringen waren stopgezet, omdat de inwoners in Turkije in het bezit waren van onroerend goed.
Stopzetten bijstand Turken bij verzwegen vermogen
Venlo en Venray deden de afgelopen jaren onderzoek naar mensen met een bijstandsuitkering die de Turkse nationaliteit hebben. De gemeentes onderzochten namelijk of ze verzwegen vermogen, hadden in het land van herkomst, zoals grond, een huis en gebouwen. Wanneer je teveel vermogen hebt, dan heb je namelijk geen recht op een uitkering.
Geen discriminatie van Turkse inwoners
Een groep van twintig Turkse bijstandsontvangers ging in beroep tegen het besluit. Ze vonden dat de gemeenten zich schuldig maakten aan discriminatie. Venlo en Venray zouden het enkel voorzien hebben op inwoners van Turkse afkomst. Om die reden waren andere gemeenten eerder op de vingers getikt, zoals de gemeente Almelo. De rechtbank in Roermond stelde eerder al de twee gemeenten in het gelijk en nu stelt ook Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland op het gebied van sociale zekerheid, dat de gemeenten zich niet hebben schuldig gemaakt aan discriminatie.

Uitkeringsgerechtigden van Turkse komaf
In april van dit jaar probeerde de gemeente Almelo uitkeringen terug te vorderen van mensen die een huis in het buitenland, grond of vermogen in het buitenland hebben. Almelo moest ook voor de rechter verschijnen en bleek zich wel aan discriminatie te hebben schuldig gemaakt omdat ze alleen uitkeringsgerechtigden van Turkse komaf hadden onderzocht. Almelo heeft veel geleerd van die aanpak en onderzoekt verzwegen vermogen op een manier die wel is toegestaan.

Stopzetten bijstand Turken geen discriminatie
De gemeenten Venlo en Venray maakten zich bij het stopzetten van de bijstandsuitkering niet schuldig aan discriminatie. Zij konden namelijk bewijzen dat er ook onderzoek naar verzwegen vermogen wordt gedaan bij inwoners met de Nederlandse, Duitse, Spaanse, Poolse, Marokkaanse en Belgische nationaliteit. De uitspraak is hier na te lezen.
Bronnen: De Limburger, Naleving