Een Tilburger is terecht gekort op zijn bijstandsuitkering. Hij heeft tientallen scooters en brommers via internet verkocht en de inkomsten niet aan de gemeente gemeld.
Terecht gekort op zijn bijstandsuitkering
Een Tilburger is volgens een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep terecht gekort op zijn bijstandsuitkering voor de verkoop van 57 scooters en brommers op zijn naam via internet. De man werd in augustus 2017 betrapt door een handhaver van het Team Fraudebestrijding van de gemeente Tilburg. Bij de gemeente Tilburg was namelijk een tip binnengekomen dat de man zou werken in een fietsen- en scooterzaak. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de man tussen 2014 en 2017 via de website Speurders.nl zeker 57 scooters, brommers en motorvoertuigen heeft opgeknapt en verkocht waarvoor hij een bedrag van tussen de €250,- tot €350,- ontving. De gemeente Tilburg besloot daarop de man te korten op zijn bijstandsuitkering.
Marktplaatshandel
Wegens het grote aantal geplaatste advertenties op Speurders, is er volgens de gemeente geen sprake van incidentele en hobbymatige activiteiten of verkoop van privé goederen. Er werden door de man structureel en regelmatig goederen verkocht en dit wordt gezien als handel. Lees hier meer over in het artikel Marktplaats en bijstand.
Daarnaast heeft de man zich niet gehouden aan de inlichtingenplicht. en heeft de verkoop van de scooters en brommers niet gemeld bij de gemeente. Als je een uitkering ontvangt ben je verplicht om aan de gemeente alle informatie te geven die nodig is om vast te stellen of je (nog steeds) recht op een bijstandsuitkering.
Stap naar de rechter
De Tilburger was het niet eens met de gemeente en ging naar de rechter. Hij vertelde dat hij de 57 voertuigen niet allemaal zelf heeft verkocht, maar dat hij ook voor kennissen advertenties had geplaatst. het zou een vriendendienst zijn geweest. Van de 57 voertuigen, zei hij er dat er maar 32 daadwerkelijk waren verkocht en dat hij dus voor een kleiner bedrag gekort zou moeten worden op zijn bijstandsuitkering De man toont dat aan met kentekenbewijzen van de RDW.

Geen boekhouding
De rechter is het niet eens met de man. Hij heeft namelijk zelf geen boekhouding bijgehouden waaruit blijkt van de verkopen. Uit de afschriften van de RDW kan slechts worden afgeleid dat in totaal 32 kentekens van motorvoertuigen op zijn naam geregistreerd hebben gestaan, maar dat betekent niet dat hij bij de overige verkopen geen winst heeft gemaakt. De gemeente Tilburg mocht ervan uit gaan dat de advertenties zijn geplaatst voor door hemzelf opgeknapte motorvoertuigen. Daarnaast is enkel het plaatsen van veel advertenties al een ‘op geld waardeerbare’ bezigheid, of twel handel. De man is volgens de rechter daarom terecht gekort op zijn bijstandsuitkering.
Bronnen: AD, Rechtspraak