De daling van het aantal mensen met een een bijstandsuitkering in Eindhoven stagneert. De Eindhovense rekenkamercommissie vindt dat het bijstandsbeleid van de gemeente faalt.
Genoeg banen
De uitstroom van bijstandsgerechtigden blijft achter bij de doelstellingen. Het aantal bijstandsuitkeringen in Eindhoven neemt sinds medio 2017 af. Toch zijn er nu meer Eindhovenaren die bijstand ontvangen dan in 2015. Dat is vreemd want Zuidoost Brabant kent juist een economische groei en er zijn genoeg banen. Ik schreef er al eerder een artikel over: Het bijstandsbeleid in Eindhoven faalt.
Studio Stadhuis presenteerde in februari 2019 nog een video met de nieuwe aanpak om mensen uit de bijstand te krijgen.
Uitstroom van bijstandsgerechtigden
De uitstroomdoelstelling voor 2018 wordt naar verwachting pas in 2019 gerealiseerd. Aanvankelijk was het doel om 1200 mensen uit de bijstand te laten uitstromen. Dat is inmiddels al naar beneden bijgesteld naar 800. In het eerste kwartaal van 2019 nam de bijstandsuitkering af met 4 per maand. In 2018 was de daling gemiddeld op circa 30 personen per maand.

Onderzoek naar bijstandsbeleid
Werkgevers hebben genoeg vacatures, maar krijgen geen of geen geschikte kandidaten aangeleverd. Dat leidde tot klachten en tot een onderzoek van de rekenkamercommissie. Die heeft veel kritiek op het bijstandsbeleid van Eindhoven. Een van de redenen waarom de doelen niet worden gehaald is omdat de uitvoeringsketen niet goed werkt. Ook is niet duidelijk wie de regie heeft. De gemeente zou slechts beperkt grip hebben op de uitgaven en over onvoldoende sturingsinformatie beschikken. Bovendien zou de stichting WIJeindhoven niet de aangewezen partij zijn voor de uitvoering van het bijstandsbeleid. De Eindhovende rekenkamercommissie concludeert dat de verantwoordelijkheid voor werk en uitkeringen weg moet worden gehaald bij stichting WIJeindhoven. De gemeenteraad neemt hierover dinsdagavond een besluit.
Bronnen: AD, Binnenlands Bestuur, ED