Er worden nog steeds veel meer bijstandsaanvragen geteld dan voor de coronacrisis. In juni waren dat er 30 procent meer dan toen voor de pandemie toesloeg. Het aantal bijstandsuitkeringen dat daadwerkelijk werd toegezegd, stabiliseerde in juni.
30 procent meer bijstandsaanvragen
Juni was een stuk beter dan de drie maanden daarvoor, maar toch lag het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering 30 procent hoger dan in februari, de laatste maand toen Nederland nog niet was getroffen door de coronacrisis. Dat blijkt uit gegevens van de Divosa Benchmark Werk en Inkomen, waar ruim 220 gemeenten aan meedoen.
Lichtpuntje
Toch is er een lichtpuntje. Er is licht dalende instroom van mensen in de bijstand en ook de uitstroom uit de bijstand trekt weer aan. Dit hangt waarschijnlijk samen met de versoepeling van een aantal coronamaatregelen zoals de heropening van de horeca
Ontwikkeling van de bijstand
De ontwikkeling van de bijstand hangt nauw samen met de economie. De bijstand zal blijven groeien wanneer het aantal banen en vacatures afneemt. Dat wordt nog erger als de de s WW-uitkeringen aflopen of zzp’ers hun bedrijf niet kunnen voortzetten. Hebben mensen geen spaarpotje of geen vermogen dan zijn zij genoodzaakt om een bijstandsuitkering aan te vragen. Als de economie aantrekt, zullen er minder mensen gebruik moeten maken van de bijstand.
Rampscenario: 50 procent meer mensen met bijstandsuitkering
In het ergste geval zal de bijstandsafhankelijkheid in 2022 ruim 50 procent groter zijn dan in 2019 en dat zijn 210.000 meer mensen in de bijstand dan voor de coronacrisis. Dit blijkt uit een berekening van adviesbureau Berenschot op basis van de economische scenario’s van het van het Centraal Planbureau (CPB). Dat kan betekenden dat in 2022 maar liefst 625.000 mensen van een bijstandsuitkering leven.

Divosa Benchmark Werk & Inkomen
De Divosa Benchmark Werk & Inkomen is gebaseerd op gegevens van 217 gemeenten die over juni 2020 gegevens hebben aangeleverd bij de benchmark van Divosa. Deze gemeenten representeren 78% van het bijstandsbestand. De cijfers over bijstandsaanvragen zijn gebaseerd op de gegevens van 152 gemeenten die complete gegevens hebben aangeleverd over de aanvragen algemene bijstand. Deze gemeenten representeren 56% van het bijstandsbestand.
Bronnen: Divosa, Binnenlands Bestuur