Vertrouwensexperiment in Tilburg

Is een bijstand met minder regels, meer begeleiding en keuzevrijheid, effectiever? Tilburg University onderzoekt of dit KAN. Drie Nederlandse gemeenten doen mee aan dit Vertrouwensexperiment. Het experiment duurt twee jaar en er is nog een jaar te gaan, maar voor Ingrid Boef is het nu al een succes. Zij is naast haar uitkering een eigen bedrijfje begonnen.

Van schuldhulpverlening in de bijstand

Na de scheiding van haar man, bleef Ingrid achter met een flinke schuld. Via de schuldhulpverlening kwam ze in de bijstand. Een zware periode die ook weerslag had op haar gezondheid. Ze werd gevraagd om mee te doen met het experiment. Concreet betekent dit dat ze niet meer verplicht hoeft te solliciteren. Ook krijgt ze veel meer begeleiding van haar vaste coach Nicole en mag ze een deel van het geld dat ze bijverdient zelf houden. Inmiddels heeft ze eigen bedrijf: een haakbedrijfje.

Nog niet uit de bijstand

Ingrid is nog niet uit de bijstand. Maar dat is ook niet het hoogste doel. Het gaat ook om het verbeteren van het welzijn, zodat ze op termijn weer kan bijdragen aan de maatschappij.

Het Vertrouwensexperiment

Gemeentes en wetenschappers sloegen de handen ineen voor het zogenaamde vertrouwensexperiment, waarin onderzocht wordt welk systeem het beste werkt. Een systeem dat gebaseerd is op wantrouwen of op vertrouwen?

Uitgangspunt

Het uitgangspunt is om mensen in de bijstand op andere manieren te begeleiden en te bejegen dan nu gebruikelijk is, waarbij het beleid gebaseerd is op de zeer kleine groep die echt niet wil en is gericht op dwang, verplichtingen en straffen. Maar het overgrote deel wil er alles aan doen om weer aan het werk te komen. Maar soms lukt dat niet omdat er andere problemen, bijvoorbeeld sociale, psychische of lichamelijke klachten. Die moet je eerst oplossen voordat je verder kunt.

Werk en welbevinden

Het huidige systeem is geheel gericht op de uitstroom naar werk. En wel zo snel mogelijk. In het Vertrouwensexperiment gaat het ook om het bevorderen van het welbevinden van de deelnemers. Ook is uit eerder onderzoek gebleken, dat wanneer mensen zelf de regie hebben, begeleiding op maat krijgen en beloond worden voor goed gedrag, dat veel meer effect heeft. Dat geeft een extra prikkel om aan de slag te gaan en voorkomt het bovendien veel stress en onzekerheid.

Bronnen: Omroep Brabant, Univers

Deel dit bericht:

Plaats een reactie