Vijf jaar Participatiewet. Is het tijd voor een feestje of zijn we in diepe rouw gedompeld? Feit is dat de nieuwe bijstandswet al weer bijna 5 jaar bestaat. Daarom evalueert de Tweede Kamer eind 2019 wat er wel en niet goed gaat met die Participatiewet. De vakbond FNV organiseert diverse bijeenkomsten in het land om verhalen van ervaringsdeskundigen in kaart te brengen en zo verbeteringen in de wet realiseren.
Vijf jaar Participatiewet
Per 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht geworden en diende ter vervanging van de Wet werk en bijstand (WWB), Wet sociale werkvoorziening en Wajong. De Participatiewet bestaat dus bijna 5 jaar. De vakbondsorganisatie FNV wil weten weten wat er goed gaat en wat er anders moet. Daartoe heeft de bond een diverse enquêtes online gezet die je kunt invullen. Ook organiseert de vakbond speciale bijeenkomsten in heel Nederland, op zoek naar verhalen.
Bekijk hieronder een aantal filmpjes die werden gepubliceerd bij de introductie van de Participatiewet.
Wat gaat er fout of juist goed
De FNV wil weten wat er goed en water fout gaat in de Participatiewet. Zetten opleidingstrajecten, taalonderwijs en schuldhulpverleningstrajecten nu wel echt zoden aan de dijk? Of ben je nog steeds niet dichter bij een betaalde baan? Moet je verplicht een tegenprestatie doen voor je bijstandsuitkering? Is de taaleis wel effectief? Heb je baat bij de extra aandacht en ondersteuning van je klantmanager? Heeft de gemeente jou goed begeleid bij het zoeken naar beschut werk en geholpen aan een garantiebaan of een betaalde baan vanuit de bijstand? De FNV is benieuwd naar alle verhalen.

Bijeenkomst over vijf jaar Participatiewet
De FNV organiseert door het hele land bijeenkomsten. In de agenda van Bijstandsblues staan ze allemaal opgesomd. Op 2 november organiseert de vakbond in het Centraal Vakbondshuis, Hertogswetering 159 in Utrecht een bijeenkomst over alles wat er fout en goed gaat in de Participatiewet. Hiervoor nodigt de bond ook leden van de Tweede Kamer uit. Wil je er ook bij zijn, mail naar [email protected] en je komt op de deelnamelijst te staan. Er zijn ongeveer 150 plekken. Meer informatie volgt snel.
welke politieke partij is het beste voor de participatiewet wat betreft de sociale werkplaats?gewoon weer terug gaan naar het oudere systeem?
om bedrijven te verplichten om mensen vanuit de sociale werkplaats daar te gaan werken,werkt niet ,om met tegen zin daar te gaan werken en de werknemer een werkplaats te laten creeren?wat hij liever ook niet wil?En deze werkplaatsen koste ook geld,word ook ten dele gesubsidieerd! wat is er mis mee van de vorige sociale (wet )werkplaatsen,mensen die daar werken hebben een baan,doen goed werk in o.a.groenvoorziening,postbezorgen,en ook veel nederlandse bedrijven die werk leveren aan de sociale werkplaatsen, en min of meer ook financieel afhankelijk zijn daarvan !b.v. goliath spelletjes ,levert ook naar het buitenland,of talenstool uit staphorst!tuingereedschap etc. waarom niet weer terug gaan naar het oude systeem,werkt beter,en daar geld aan geven subsidieren,dan maar weer tientallen miljarden aar de landen in de e.e.e.g overmaken,waarvan je nog moet afwacthen of je dat daadwerkelijk ook weer terugkrijg, en het ookeconomisch gezien het daarvoor beoogde resultaat heeft! tot nu toe werkt het weinig of niets!
Wat is er mis met de oude sociale werkplaats, mentaliteit van ouwe-jongens-krentenbrood. Roddel en achterklap. Men kent elkaar, en vrienden werden voorgetrokken.
Werknemers hadden geen keuze in cursussen/opleidingen. De enige die constant omgeschoold werden waren ambtenaren en leidinggevenden. De werknemer niet.
Hoezo was de oude situatie goed…..
De sociale werkplaats had de naam, dat er alleen maar mongolen werkten. Of werknemers in een rolstoel.